Hoppa till sidans innehåll

Avdelningar & Utställningar


AVDELNINGAR

Spelhålan: Direkt vid ingången upptäcker besökarna att detta inte är ett vanligt museum. Det är en form av konstmuseum. Mot besökarna vänds en långsmal platta. På plattan finns ett antal spelmän med diverse instrument. Spelmännen är gjorda av furukvistar. Sammantaget bildar de ”Kålles Rekordorkester”. Ännu så länge består orkestern bara av tio medlemmar. Förhoppningsvis kommer antalet att utökas så småningom. Bakom ”kvistorkestern” finns en ”riktig” orkester. Ja, några spelmän syns inte till. Däremot en samling instrument.

Under några år har garaget, som det egentligen är fråga om, fungerat som lokal för lokal nöjesavdelning. Olika teman har varvats. De finns fortfarande kvar, om än i komprimerad form: Vara Barnens dag-spel, festplatsannonser och 2011 år utställning ”Äkta nöjes-Vara”.

2012 kompletteras avdelningen med diverse sällskapsspel, radioapparater och ett vidare nöjesbegrepp: ”Västgötaskôj”.

TV-magasinet: En trappa upp från ”spelhålan” finns en samling TV-apparater från olika tider. På de flesta bildrutorna är påsatt ett tidstypiskt program. I övrigt: En stor samling med spolbandspelare och några skivspelare. Gissa vilka TV-artister som en rad träfigurer föreställer.

Dataåldern. Här börjar det egentliga museet. Några avdelningar är indelade i tiden. Vart är vi på väg, undrar ”På spåret”-gänget, med såväl gamla som nya programledare, från en tavla. Jo, vi är på väg på en vandring i tiden. Vi börjar i nutid och går bakåt i idrotts- och nöjesvärlden i över 100 år!  Denna avdelning omfattar 1990-talet och framåt. Vad har varit utmärkande för denna tidperiod? Det stora evenemanget var ju VM i friidrott i Göteborg 1995. En särskild avdelning finns om nämnda VM. 2012 är ett OS-år. Här belyses periodens OS med en förnämlig samling stora OS-litografier av konstnären Bo-Åke Adamsson, som fått den officiella hederstiteln ”OS-konstnär”. Samtliga utgivna OS-tavlor finns här samlade. Det visar direkt att museet håller hög klass!

Från en konstnär till en annan. Kålles Rekord-Magasin har haft förmånen att erhålla en cd-skiva från konstnären Bertil Blom från Karlskoga. Skivan innehåller 320 karikatyrer och konstverk i övrigt av denne, för allmänheten, förmodligen ganska okände konstnär. För undertecknad har det varit en guldgruva och ett stort nöje att titta på skivans innehåll. Bertil Blom är inte bara mycket skicklig – han har en enorm humor också! Därför är det ett nöje att iordningställa en speciell ”Blomavdelning”.

Ja, det blir mycket konst, men så är det också suverän klass! Påpekas kan att det i övrigt finns massor med diverse prylar, samlarhäften, bilder med autografer m.m. i denna avdelning.  

Långhårsepoken (även kallad Bustereran). 1970- och 80-talen. Vilka var de första långhårsidolerna inom idrotten? Här är det fråga om svenska idoler. Om vi väljer trion Stellan Bengtsson, Ralf Edström och Björn Borg, så får vi en specialförkortning: ”STE-RA-BO”. Är det värt att ta patent på? I varje fall får den trio speciellt utrymme. Ett ordinärt dockskåp i två våningar från 70-talet fanns på plats. Det kompletterades med ytterligare två våningar. Vad fick vi då? Jo, ”Björns Borg”. Vi har givetvis en avdelning med den andre av epokens absoluta storheter, Ingemar Stenmark.  Ronnie var ett stort namn under tiden. Här porträtteras två av dem. ABBA har givetvis också en avdelning. Vad är ändå mest tidstypiskt? Jo, ”Tipsextra”! Här finns en njutbar ”Tipsextra”-hörna. Dessutom en vimpelvägg med internationella vimplar. Vad mer? Jo, en Vasaloppsavdelning, tavlor med Victoriastipendiater, en fäktare i full mundering riktar sin värja mot ”träskallen” Bert Karlsson. En symbolisk handling? Nu är inte Bert Karlsson den ende träskallen i församlingen. Att bli nämnd och utformad som ”träskalle” i detta sammanhang torde vara en komplimang, en ära. Samtliga här omnämnda finns som utsågade träfigurer i profil. Dessutom en hel del andra. Avdelningen innehåller mycket annat också, som t.ex. 40 scenkostymer från dansbandet Drifters! De hänger utmed tre väggar.

Spelavdelning 2.  Här finns mängder med såväl ishockey- som fotbollsspel i alla former.

Rymdåldern. 1960-talet. Denna avdelning är uppdelad i en idrottsdel och, kan man säga, två nöjesdelar. Å ena sidan den svenska popgenerationen och å andra sidan den internationella. Som symboler för sin tid (och rubriken) finns två stora ”rymdraketer”. Den ena vågrätt och den andra lodrät. Trots att den lodräta är placerad rakt framför dörringången, är det ännu inte så många som reagerat på att det står en fyra meter hög rymdraket framför ögonen. Texten på ena sidan lyder ”50 Years”. 2011 var det 50 år sedan den första människan for ut i rymden. Det var 50 år sedan ”Radio Nord” startade. Det var även 50 år sedan ”Tio i topp” började. Vi får försöka komma på något tidstypiskt för 2012 också. Vad innehåller egentligen raketen? Det finns en lucka att öppna. På den andra raketen står det ”The Spotnicks”. Dessa båda raketer i papp och folie tillverkades som symboler till The Spotnicks 50-årsjubileum med en konsert i Vara Konserthus. Nu finns de i Kålles Rekord-Magasin. Om Spotnicks i allmänhet finns det en hel del. De båda veteranerna i Spotnicks, Bo Winberg och Bob Lander, finns också som träfigurer. Båda är signerade. Det var dock motsatta kommentarer vid åsynen av ”sig själva”. Winberg: ”Dä va en fuler faen”. Lander: ”Va fin”.  

Vad vore 60-talet utan Beatles? Givetvis får de det största utrymmet. Beatlesmedlemmarna är avbildade som träfigurer från omslaget till Abbey Road. Tyvärr är de inte signerade!

60-talet. För undertecknad är det i mångt och mycket likställt med Tio i topp. Faktum är att undertecknad torde varit pionjär i Sverige med att sammanställa topplistor. Däribland alltså Tio i topp. I avdelningen finns hela samlingen av Tio i topplåtar genom tiderna på 49 cd-skivor. Givetvis finns där också massor av andra samlarobjekt.

Idrottsdelen för 60-talet får ursäkta, trots att den givetvis också innehåller mängder med intressanta detaljer: 60-talet var musikens årtionde – och Bildjournalens!

Rock-knock-eran eller Rekord-Gunder. 1940- och 50-tal. Det var svårt att skilja de båda årtiondena åt. Så därför får de samsas i två rum. 1942 kom det första numret av Rekord-Magasinet ut. Vem presenterades som stjärna på baksidan av första numret om inte Gunder Hägg? Första numrets fram- och baksidor finns f.ö. uppmålat i stort format på en vägg. Under finns naturligtvis en Gunder Hägg-avdelning med rubriken: ”Gunder såväl över som under”.

Annars är avdelningen främst en hyllning till Edwin Ahlqvist och hans gärningar. Mycket av det material som kom ut på hans förlag ”Cirkelförlaget”: tidningar, böcker, premiebilder, originalteckningar, en unik bandintervju med Edwin Ahlqvist på hans 80-årsdag m.m. Originaltavlor av Thord Lindblom från Rekord-Magasinets och All Sports framsidor. Även originalfoton och målningar av lagfoton från Rekord-Magasinet finns. Lagbilderna, ja. De fanns med hela tiden från allra första början (och finns givetvis också här). Dessutom finns nålmärken för samtliga svenska lag. 

Edwin Ahlqvist var ju också manager för Ingemar Johansson. En ”Ingo-ring” finns uppbyggd

och innehåller mängder av material om vår mästerboxare, som enligt undertecknad utförde den största prestationen i svensk idrottshistoria. Thord Lindbloms originalmålning till det Busteromslag, som visar en av nedslagningarna när Ingemar blev världsmästare, hänger över ringen.

På motsatt sida om Ingoringen finns en kontrast –  Edvard Persson. Kontrast förresten. Edvard Persson var ju också en folkkär person. För de som gillar Edvard Persson finns här en kuriosaavdelning om den store film- och sångstjärnan.

50-talet. Rock´n roll. Naturligtvis då Elvis Presley. Elvisprylar tillverkas ju fortfarande i en aldrig sinande ström. Många vill sko sig på en legendar. Även om Elvissamlingen i museet är begränsad, går den inte av för hackor! Många av de övriga rock´n roll-legendarerna finns utsågade och målade som träfigurer. En av dem är signerad, en svensk: Little Gerhard.

50-talet var ju också samlarbildernas årtionde. Tjejerna samlade mest på filmstjärnebilder och killarna på Alfabilder. Här finns digra samlingar av båda. Ja, det finns förstås många andra samlingar från den tiden i allmänhet.

En person som haft sina fingrar med i många nostalgiutgåvor är Lasse Åberg. Hans humor är oemotståndlig, så därför är också han representerad i museet med många tavlor. Att de placerats på denna avdelning beror främst på en av dem: ”Rekord-Magasinet slår tre flugor i en smäll”. Den måste förstås ses, liksom alla hans humoristiska alster. 

Guldkedja och plattlirare. Ja, nu har vi i stort sett ”betat av” det ena rummet från samma tidsepok. I rum nummer två finner vi en ”guldkedja”. Gre-No-Li samt ”Nacka” och Kurre Hamrin bildar den kedjan. De får en och en halv vägg i anspråk. Egentligen borde de fått ett helt rum. Nu är materialet ganska komprimerat, beroende på allt annat som också pockar på plats. I samband med den kvartetten finns en tavla, där alla svenska Italienfotbollsproffs under 50-talet finns med på bild. Det var hela 27 stycken under den perioden.

”Plattlirare”, då? Egentligen är det en grupp som kombinerat idrott och nöje, genom att som idrottsstjärnor spela in grammofonskivor. Gunnar Gren med sin mandolin, ”Nacka” Skoglund med ”Vi hänger mé”, bandyspelaren ”Snoddas” Nordgren med sin ”Flottarkärlek”, längdhopparen och häcklöparen ”Cacka” Israelsson med ”Gamle Svarten”, AIK:s fotbollscenter Ingvar ”Tjotta” Olsson med ”Flickan i dalen”, samt inte minst mångsysslaren Sven Tumba med ”Hockeypolka”. Samtliga finns med, men störst utrymme får ”Snoddas” och speciellt ”Tumba”. Han borde fått ett helt rum!

Dessutom finns en storstjärna med egen avdelning, som veterligen inte gjort några skivinspelningar, men som i stället skriver dikter. Hans namn är Dan Waern. I hans monter finns något som inte hör till vanligheterna i ett museum, nämligen en äkta Svenska Dagbladets Bragdmedalj! Den medaljen torde höja museets anseende betydligt! Ja, det borde framgå i övrigt också att detta museum håller hög klass.

En annan legendarisk idrottsman finns också i detta rum: Europamästaren i tungviktsboxning, Olle Tandberg. Nu ska vi försöka skoja till det en aning. Inspirationen är hämtad från ”Tumba”, som vid sin ishockeyvisit i Boston bytte sina klubbkamraters löständer hej vilt genom att blanda om i muggarna med löständer. Här finns vad vi kan kalla för ”Olles tandberg”. En samling tänder som besökaren får placera i rätt mun. Det handlar om idrotts- och nöjesstjärnor från avdelningen. Man kan säga att det är ett ”knäppt” uppdrag. Men så finns det också ett ”Knäpp-upp”-drag vid sidan om. Nu är vi inne på enbart underhållning i Povel Ramels anda. Ett stort antal filmstjärnor som träfigurer finns också utställda.     

Utan att egentligen märkas finns det i dessa båda 40-och 50-talsrum 20 radiogrammofoner utplacerade. Ytterligare åtta finns på andra ställen. Möblemanget i övrigt är också tidstypiskt.

Sten(kake)åldern. Detta rum är ganska rationaliserat i tiden. Det börjar med 1930-talet och går bakåt i tiden till slutet av 1800-talet. Då har minst 100 år passerat revy i idrotts- och nöjesvärlden. Vi börjar med en raritet. Hur många äger en tennisracket som Calle Schröder har spelat med? Här finns i alla fall ett ex! Många tavlor finns också i detta rum. Ett antal originalmålningar av Börje Dorch på boxningslegendarer. Tidningen ”Film-Journalen” från 1919 och under hela denna tidsperiod finns här. Ja faktiskt ända fram till att den bytte namn till ”Bild-Journalen”. Filmstjärnor, ja. Gissa vilka raddan av träfigurer föreställer? Det brukar faktiskt gå ganska bra. Kolla in det gigantiska ”mästarbältet”, med inskrift av samtliga tungviktsvärldsmästare i boxning under 100 år. Hade den stora tavlan från OS i Aten 1896 varit målad i samtiden hade den varit värd en förmögenhet. Nu är den målad c:a 100 år senare av undertecknad efter ett fotografi. Motivet föreställer starten på 100-metersfinalen. Samtliga deltagare har olika startställning! Ytterligare en OS-målning: Olympiska spelet från Stockholm-OS 1912 gavs ut som bilaga till tidningen ”Julstämning” samma år. Här finns en jättestor målning av den. Originalet hänger i den ”riktiga” OS-avdelningen. Naturligtvis rymmer dessa årtionden massor av andra prylar också i denna avdelning.

(K)ållympiastadion. Inför olympiska spelen i Stockholm 1912 gick uppdraget att rita en olympiastadion till arkitekten, västgöten och skaraborgaren Torben Grut (född i Tun 1871). 100 år senare har en annan västgöte och skaraborgare (undertecknad) byggt en modell i skala 1:100 efter Gruts ritningar. Således återfinns nu en modell av Stockholms olympiastadion i Kålles Rekord-Magasin i Tråvad. Kan man verkligen ”flytta” en modell från Stockholm till Tråvad så där utan vidare?  Borde den inte hamna i Torben Grutsalen i Stadions innandömen? Eller på något museum i huvudstaden? Eftersom modellen är byggd efter ritningar av en västgöte, torde det inte vara några större problem. Nu kommer ju modellen ”hem i själen”. För säkerhets skull har modellen fått ett ”hemmanamn”: Tråvads (K)ÅLLYMPIASTADION.

I den officiella redogörelsen för Olympiska spelen i Stockholm 1912 återfinns alla kostnader för byggandet av stadion. Därför bör kostnaderna för modellbyggnationen även redogöras i denna ”officiella” tidskrift. Kostnaderna kan emellertid anses som försumbara. Inköp begränsades till köp av tandpetare att användas till flaggstänger (överskottet kan nyttjas för sitt ursprungliga ändamål). Största kostnaden gick till färgpatroner för kopiering av drygt 200 flaggor i skalenlig storlek. Varje flagga kopierades i sex ex. för dubbla sidor. Trots det får den totala kostnaden anses som helt försumbar.

 Kålleserum: (ett medel för fotbollsbitna). Inriktning på svensk fotboll under 100 år. I denna avdelning finns garanterat det största ”vansinnet” i hela museet! Jag skriver bara ”Kållegubbar”. De får en egen knapp att trycka på. Frånsett ”Kållegubbarna” dominerar träfigurerna, som föreställer vinnarna av ”Guldbollen” sedan 1945. Under senare år har det varit ganska bekvämt på den fronten. Det räcker väl med en träfigur av Zlatan? Hur såg det allra första svenska landslaget i fotboll ut? Här finns en stor målad tavla på dem!

Inte mycket finns kvar från museets start 1996. En vägg föreställande Allsvenskan genom tiderna finns kvar och den har påbyggts undan för undan. Ja, här kan man få fram mycket av svensk fotboll under 100 år.    

Kållegubbar. Vad är ”Kållegubbar”? Läs mer om det här. Jo, det är bilder på landslagsmän i fotboll under 100 år, porträttmålade här på Kålles Rekord-Magasin. Från början en rent vansinnig idé, men som nu efter flera års arbete resulterat i en helt komplett samling! Samtliga 1 004 landslagsmän från 1908 till 2008 – d.v.s. under 100 år – finns avmålade; en unik samling! Ett många gånger besvärligt arbete under svåra förhållanden, men nu finns alltså alla landslagsmän under 100 år till beskådande på väggarna i ”Kålleserum”!

Lokalavdelning idrott. Även Varaslätten har ett idrottshistoriskt museum. Sett ur hela museets synvinkel är det bara en avdelning. Här finns f.n. tre stora prissamlingar från bemärkta kommuninvånare. Bl.a. från kommunens ende tävlande olympier, Rune Andersson från Vedum. Han deltog i Rom-olympiaden 1960 som lerduveskytt. Rune är dessutom Europamästare i lag, dubbel nordisk mästare och givetvis svensk mästare. Vidare skytten Birger Sandberg, också Vedum, men tävlade för Bredared när de blev svenska mästare i skytte 1969. Birger Sandberg anses som en av Skaraborgs bästa skeetskyttar. Den tredje prissamlingen kommer också från Vedum. Marathonlöparen Robert Andersson deltog i hela 50 marathonlopp. Tre fina prissamlingar.

En hel vägg består av ett diagram över alla fotbollsföreningars placeringar i serier från 1927 och framåt. Där kan man, med god vilja och oändligt tålamod, följa vilket lag man vill genom åren, se dess placeringar upp och ner genom seriesystemet. Ett mastodontjobb att utföra och som mest påminner om modern konst eller ett gigantiskt spindelnät i färg.

2008 sammanställdes utställningen ”Sport på slätta under 100 år”. Den förevisades på Vara Bibliotek under tre veckor. Den utställningen slog alla publikrekord. Numera finns samma material i form av ett blädderverk i Kålles Rekord-Magasin. Ja, den har t.o.m. utökats. Samtliga av kommunens 24 socknar får sin idrottshistoria presenterad i text och bild. Givetvis finns också en massa tröjor, vimplar och annat kuriosa. Det är förmodligen bara i Edsvära som man kört VM i ”môkekärrekörning”!

Givetvis får vi inte glömma en raritet. Här finns en gammal tävlingscykel från 1935 med träfälgar i fint skick. Det lär vara sista årgången som tillverkades med träfälgar.

Det blev tyvärr inget av med de högtflygande planerna på Vara Horse Arena. Här finns ett budgetalternativ för att få Varahästa rena!

Västgötaavdelningen. En trappa upp från lokalavdelningen finns en för hela Västergötland. Den är indelad i två delar: Skaraborg och Älvsborg. Samt en för Villa! Ja, faktiskt en hel villa för Villa. Älvsborgsdelen borde egentligen stavas med ”E”. Naturligtvis är IF Elfsborg det dominerande inslaget. Vilka föreningar från Västergötland har blivit svenska lagmästare i olika idrotter genom åren? Tja, det är i varje fall ganska många. Här finns en presentation av de flesta. Hur många västgötar har erhållit ”Svenska Dagbladets Bragdmedalj”? Samtliga finns här avbildade som träfigurer. Dessutom finns en massa andra västgötska idrottsstjärnor som träfigurer. En målad tavla med ”Skaraborgslandslaget” i fotboll. Det räckte lagom till fullt lag och en reserv. På en annan tavla finns nålmärken från hela Västergötland. De är utplacerade geografiskt som en karta.

Endast en personlighet har ännu så länge fått en egen avdelning här, nämligen Falköpings stora lilla stjärna, Henry ”Garvis” Carlsson. 

Ishockey. Hockeyavdelningen ligger något inklämd och förtjänar egentligen betydligt större utrymmer. Det gör emellertid allt annat också! Trots storleken hade det behövts dubbelt så stora lokaler, för att allt ska kunna exponeras på ett bra sätt. Ishockeyavdelningen håller i alla fall hög klass med litografier och träfigurer på våra största stjärnor. Mängder med ishockeyutrustning, litteratur och kuriosa. 

Maratontabeller. På en vägg finns tre maratontabeller: bandy, handboll och ishockey. Det är inte bara fråga om uppräkning av samtliga föreningar som har spelat i Elitserien för de resp. idrotterna. Här finns nålmärken och uppmålade dräkter också för resp. lag. En undran: Finns det någon annanstans? Dessutom en uppräkning av samtliga svenska mästarlag med de nämnda idrotterna. 

OS-och VM-våning. Så har vi kommit till de finaste avdelningarna, inte bara prestationsmässigt. Följ med på en OS-vandring i historien med hjälp av bilder, tavlor, litteratur, träfigurer och inte minst en massa prylar. Flera glasmontrar finns. Dessutom det ”Olympiska guldträdet”. Varje trädgren representerar en olympisk guldgren. På grenen hänger symboliska guldmedaljer (gjorda i frigolit och målade). På varje medalj finns en OS-segrare avbildad. På så vis kan man överskåda dels hur många guldmedaljer som tagit i resp. idrottsgren, och dels de samlade guldmedaljerna totalt. Givetvis också se alla avbildade guldmedaljörer.

Som en bård utmed två väggar sträcker sig ett pärlband av figurer gjorda av furukvistar. De representerar samtliga idrottsgrenar i sommar-OS. För vinter-OS finns de i en jättepjäxa (också gjord av kvistar). De första åren utgjorde dessa kvistfigurer ett inslag som väckte stor uppmärksamhet. Så är det emellertid inte längre. Det finns för mycket annat intressant att titta på! Emellertid utbrast en begeistrad besökare: ”De skulle platsa i vilket konstmuseum som helst”!

Vilket som imponerar mest? Ja, det råder det ingen tvekan om. Det är de uppmätta världsrekorden i såväl längd- som höjdhopp. De verkar helt otroliga när man verkligen ser hur långt och högt det är fråga om.

OS-resan. Den började som bekant i Aten 1896. Här kan man följa en blå tråd som går från den ena spelplatsen till den andra på en stor karta till London 2012. På OS-resan kan man dessutom lära sig alla världens länders flaggor. Vinter-OS har en vit tråd. 

VM-avdelning. Ett förtydligande: detta gäller enbart fotbolls-VM. Som front visas VM 1958. Eftersom det gick i Sverige, är det förstås extra intressant. Det kom ut mycket souvenirmaterial till Sverige-VM. Givetvis försöker man ju samla så mycket som möjligt av det. Dessutom att göra egna gubbar. Ett exempel: Det kom ju ut en samlarserie med spelare på plastmärken. Nackdelen på dem är att man behöver förstoringsglas för att se namnen. Undertecknad gjorde en egen variant. Jag målade elva spelare i färg från varje deltagande land och gjorde en tavla av dem. Den tavlan finns bara i ett exemplar.

VM-avdelningen domineras av 1958. I andra hand kommer VM 1994. Men det finns givetvis mycket från hela VM-historien i form av samlarbilder, prylar, kuriosa, tidningar och böcker. För nöjes skull har undertecknad roat sig med att måla 100 VM-profiler som karikatyrer (antingen spel- eller utseendemässigt eller både och). Däremot är målningarna av All Star Team från varje VM gjorda i mer dokumentärt syfte. Även om de också var kul att göra. Självfallet finns det också träfigurer på denna avdelning.

Så har vi gått igenom det stora museet. Vi beger oss nedför trappan, där OS-ringar i form av gamla vagnshjul hänger framför. 

Kamp Pålle eller Kålles Saloon.  Då går vi över på andra sidan gårdsplanen. Och var hittar vi väl där? Jo, något helt annat. Den bästa beskrivningen är kanske ”ett konstnärligt bondemuseum”. ”Bondeåret” beskriver det gamla bondesamhällets arbetssätt med hästar och handredskap. Motiven är gjorda av naturmaterial, företrädesvis av de kanske numera tjatiga furukvistarna. 40-talet kvisttavlor ingår i serien. Som lån finns ett antal täljda liknande figurer av den numera bortgångne snidaren Harald Svensson. De passar bra in i miljön. Undertecknad har också gjort några oljemålningar med liknande motiv.

Mer av en tillfällighet utökades avdelningen med en ”saloon”. Ett långbord och en f.d. kyrkbänk för fika fanns redan. Rummet kan lämpligtvis användas till sammankomster av olika slag: föreningsträffar, styrelsemöten, underhållning m.m. Då kanske rummet gör skäl för ytterligare ett namn: Kålleferenslokalen.

Slättajätten Kålle Sal. Vad är nu detta? Jo, det är en modell av Vara kommun i ”kållesalformat”! Kommunen har utseendet av ett ansikte, därav ”artistnamnet”. Modellen är i storleken 270x250 cm. Den innehåller utöver dagens sevärdheter även en dokumentation av de gamla byarna, alla dansbanor som försvunnit, alla idrottsplatser m.m. Drygt 200 egna foton runt om i kommunen finns i en ”skärmavdelning” bland diverse andra skärmar.

Kvistsamlingen. Hur kan man komma på att samla furukvistar? Ja, det finns mycket annat ”vansinne” att fundera över. Här finns förmodligen världens största samling av furukvistar! Miljoner! Om nu någon (annan) skulle vara intresserad. För egen del är det en guldgruva som säreget arbetsmaterial. Kvistsamlingen är inhyst i ”sneckeboa”, en avdelning med gamla snickeriverktyg. 

Butiken. Ett något oansenligt krypin, där dubbletter finns till försäljning. 

Kamp Kålle. Här avslutar vi vandringen. Man kan lika gärna börja här. Vi har Camp Nou, Camp David, ”Mein kampf” och så Kamp Kålle. Camp Nou hör dock inte hemma i denna avdelning. Däremot de andra. Detta är enbart en historisk avdelning i, låt oss säga, en primitiv miljö. Innehållet är däremot inte primitivt.

När beslutet togs att dela upp några avdelningar i det stora museet i tiden, var avsikten att även få in historiska personer och händelser i tiden i övrigt också. Nu blev det inte så. Hur skulle man t.ex. dela in Tage Erlander i tiden? Dela honom i tre delar? Det fick bli ett historiskt museum i stället! Här finns inte mindre än 220 utsågade och målade träfigurer av statsmän från hela världen: 26 Nobels fredspristagare på parkettplats, 20 andra Nobelprisade, sex påvar, och, som sagt, massor av statsmän i övrigt. Det hela är egentligen ett vågspel i tre balansakter – allt för underhållningen! Håll till godo! 

 

Kungligheter. 2013 tillkom en kunglig avdelning med 23 utsågade och målade kungar och drottningar från Gustav Vasa och framåt. Dessutom ett stamträd med Bernadotteätten. 97 kungliga ättlingar finns porträttmålade och utplacerade på stamträdet – från Karl XIV Johan till Estelle!

Gästboken. Detta är ingen avdelning i museet, utan enbart ett axplock ur gästboken. Om den förste på en sida enbart skriver sitt namn, gör övriga det också. Om inledningen däremot är en kommentar till museet, fortsätter gärna näste också. Det handlar om psykologi. Här följer ett axplock: ”Fantastiskt! Mycket fint att se!”. ”Dä är så gôtt å se nôt så flôtt”. ”Tack för ännu ett besök. Det är lika fantastiskt varje gång”. ”Jag är stum av beundran. En storartad bedrift”. ”Tack för en lärorik dag i detta fantastiska museum”. ”Detta museum var verkligen ett Reordmuseum. Helt otroligt!”. ”Äntligen får man lite ansikten till de legendariska man hört”! ”Man blir förstummad”!!! ”Helt otroligt! Vilken samling”. ”Drömmer jag, eller”? ”Vi har sett en unik idrottssamling med ett otroligt arbete”. ”Vi var här 9/8-08 och har sett på något helt otroligt. Mycket nöjd”. ”Vi kommer tillbaka”! ”Ännu ett besök, har tappat räkningen”. ”Stumma av beundran av allt vi sett”. ”En fantastisk upplevelse. Vilket otroligt verk som du har åstadkommit”. ”Tack för en fantastisk visning. Vi har aldrig sett något liknande. Efter säkert mer än tre timmar är vi inte färdiga!! Stort tack! Vi kommer gärna tillbaka”. ”Ett spännande besök som imponerade oss stort”. ”Genialt – utan motstycke i hela världen! Vi är stumma av beundran”!

Ja, det sista är nog svårt att bräcka. Som synes är åtminstone några besökare nöjda. Tag chansen – gör ett besök du också!     

Uppdaterad: 08 JAN 2018 17:42 Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info