Hoppa till sidans innehåll

Vara-Nossebro Ponnyklubb


När första ryttarföreningen bildades i Vara är inte så lätt att få fram årtal på. Redan i början av 1950-talet fanns en ryttarförening, men den somnade in ungefär samtidigt som hästarna på slätten började försvinna.

  1969 gjordes en ny ansats. Vara-Nossebro Ponnyklubb bildades med Kia Ginsell som skapande och drivande kraft. Kia kom ursprungligen från Norrköping. Via Nossebro bosatte hon sig i Vara. Där skaffade hon sig inte mindre än tio engelska ponnyn (större och kraftigare än svenska ponnyn), som hon inhyste på två gårdar i Varatrakten – dels hos Johan Brink på Torsgården och dels hos Johan Jonsson i Heljeved. Ridverksamheten blev således även den uppdelad på två platser.

  Redan från början fick klubben, för att tala hästspråk, en galoppstart. Inte mindre än 80-talet medlemmar anslöt sig tämligen omgående från hela Varaslätten och även från Grästorpshållet till. Kravet för att få vara med och rida var att inhandla en hjälm för cirka 50 kr. All övrig utrustning såsom sadlar och dylikt svarade ridskolan för. Avgiften för ridskolan var endast 3:50 för en halvtimma.

  Den första styrelsen i Vara-Nossebro Ponnyklubb hade följande utseende: Kia Ginsell ordförande, Anders Karlsson kassör, Lisbeth Johansson sekr. och Ingalena Gustavsson v. ordf.

Varaortens Ryttarförening, bildad 1976, blev en direkt uppföljare till Vara-Nossebro Ponnyklubb. 

Uppdaterad: 14 MAR 2021 14:29 Skribent: Carl-Owe Johansson
E-post: Adressen Gömd


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info