Hoppa till sidans innehåll

Sture Göransson


Sture Göransson

Den störste i Längjum födde fotbollsspelaren återstår dock att redovisa. I hans sammanhang gäller ordet ”emigrant” snarare än ”missionär”. Namnet är Sture Göransson och bor sedan åtskilliga år i Tyskland. Eftersom Sture är född 1951 har han inte haft möjlighet att spela för ”det blågula farmarlaget”. För Stures del blev det i stället Larvs FK, liksom hans far Göran, som lär ha ”nätat” för laget första gången (d.v.s. när målnät uppsatts). Det var också som målgörare sonen Sture gjorde sig fruktad bland Div.VI-lagen på Varaslätten i början av 70-talet. Ryktet gjorde att han blev väldigt hårt tagen och ibland brutalt nedsparkad.1973 blev det enbart två seriematcher – seriepremiären på våren och avslutningsmatchen på hösten. 1974 blev det skada på skada under vårsäsongen. Karriären syntes vara över. Visserligen gjorde Sture comeback i Varaalliansens inomhusturnering 1975 och verksamt bidrog till att Larvs FK för första och enda gången vann den turneringen, men mer än två ytterligare seriematcher blev det inte i LFK.

 

Med en Chalmersutbildning i bagaget sökte sig Sture till Västerås och fick jobb på Asea. Den civila karriären tog över. Men om man händelsevis råkade studera Västmanlands Läns Tidning hösten 1977, kunde man läsa: ”Kvalhjälte i IFK Västerås: den folkdansande centern Sture Göransson som 11 minuter före slutsignalen hittade rätt bakom Ope-målvakten”. Sture sparkade upp IFK Västerås till dåvarande Div. II (närmast under Allsvenskan) och spelade

1978 mot sådana storheter som IK Brage och GIF Sundsvall. Sture gjorde sex mål.

  

Påpekas kan också att det natursköna och ”paradisaktiga” Backaområdet, med Backavallen som utgångspunkt, under 1970-80-talen utnyttjades till välbesökta tipspromenader arrangerade av Tråvads IF. Som fotbollsplan blev Backavallen förstörd redan något år efter slutet, då motordrivna fordon invaderade planen och förvandlade den till en speedwaybana.

 

Sture Göransson

Sture som föredragshållare på Vara Idrottshistoriskas årsmöte 2013

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:05 Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info