Hoppa till sidans innehåll

Längjums BTK


Längjums Bordtennisklubb bildades 1952 och upphörde 1966.

 

I all blygsamhet introducerades bordtennis på programmet 1948, som en sektion i LIS. Man höll till i skolans slöjdsal. Det hemmagjorda bordtennisbordet fick snedställas och hyvelbänkarna staplas. I den gamla småskolan fanns det möjlighet att koka kaffe på järnspis och hålla värmen med kamin – där rådde intimitet och gemytlighet, men också en form av övervakning. Den i en annan byggnad inom skolområdet boende folkskolläraren såg inte den nyvordna aktiviteten med blida ögon. Någon gång emellanåt kom han på visitation. Vid ett sådant tillfälle överraskade han ett gäng som spelade kort på en hyvelbänk. – Sitter ni och spelar påcker, dundrade läraren. – Näe, vi spelar bara tjuett, å dä ä inge pängaspel, förklarade en av veteranerna oskyldigt, medan en annan i en hast rafsade ner potten i hyvelbänksrännan. Intresset för ”ping-pong” ökade snabbt och slöjdsalen blev alldeles för trång för utövandet. Den nyuppförda bygdegården gav helt andra förutsättningar, efter att man på nyårsdagen 1950 förflyttat bordtennisbordet till den stora ”ladan” på tryggt avstånd från skolans område. Efter ordentlig träning anmäldes så småningom två seniorlag till seriespel. Avsaknad av rutin lyste dock igenom i början. – I lär la ere i mä, mä tia, tröstade ”experten” Allan Eriksson i Vara.

1952 bildades en specialklubb, Längjums Bordtennisklubb . Redan första året hemförde A-laget Skaraborgsserien (visserligen med förstärkningar från Edsvära, men ändå). Någon uppflyttning till högre serie blev det dock inte på grund av omläggning av seriesystemet. Aktiviteterna i bygdegården blev med tiden enormt framgångsrika för klubben, som satsade hårt på ungdomen. När Tråvads BTK (som spelat sina hemmamatcher i Längjums bygdegård), lade ner sin verksamhet, övertog LBTK säsongen 1956-57 såväl två spelare som bord och serieplacering i Västra Skaraborgsserien från TBTK. Resultatet blev en andraplats och kval till Div. III, som dock förlorades. B-och C-lagen hemförde sina resp. serier.

Hösten 1957 firade LBTK femårsjubileum vid samma tillfälle som LIS firade sitt 25-årsjubileum. Det blev alltså ”klingande valuta” för många spelare som bevis på en bred satsning och en framgångsrik säsong. Förutom tre eller fyra seniorlag fanns såväl pojk- som damlag under något år. Vissa säsonger tog tre seniorlag hem sina resp. serier och sammanlagt under åren blev det totalt 12 seriesegrar. Till bredden bidrog även ett antal Tråvadsbor. I de prestigefyllda Laskemästerskapen gjorde emellanåt LBTK rent hus på titlarna. Avflyttningen blev dock slutligen märkbar. Den kalla och snörika vintern 1966 besegrade s.a.s. LBTK. Ett samgående med ”ärkerivalen” Larvs FK blev ett faktum hösten 1966 – dock utan Tråvadsbor, för de hade startat en egen bordtennissektion i TIF och höll till i det nyrenoverade Föreningshuset i Tråvad (verksamheten varade dock bara en säsong). Längjums bygdegård blev även i fortsättningen plats för såväl träning som matcher under några år för den nya konstellationen, ända tills klubblokalen på Hedensborg i Larv blev iordningställd. I Larvs FK:s bordtennissektion har Längjumspojkar utmärkt sig väl genom att ta hem c:a 20 klubbmästerskap.

Artiklar som rör Längjums BTK:
Carl-Owe Johanssons idrottsminnen 

Lagbilder från Längjums BTK
Spelare i Längjums BTK 

Uppdaterad: 28 DEC 2013 12:54 Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info