Hoppa till sidans innehåll

Pappmärken och andra udda ting


PAPPMÄRKEN OCH ANDRA UDDA TING
Tidningsredaktionen (Westgötarnas Idrottshistoria) eftersökte udda ting. Undertecknad har gjort vissa sökanden i gömmorna och kommit fram till alltid något åt det hållet. Hur vanligt är t.ex. ett pappnålmärke från 1928? Vid en undersökning visade det sig finns specialistsamlare även på detta område, men godkänns verkligen ett pappnålmärke av de extrema nålmärkessamlarna som regerar på marknaden inom idrottens värld? Den sista frågan är egentligen ovidkommande. Ett existerande nålmärke i papp borde alltid räknas.

Det nålmärke som här skall avhandlas är daterat till 28-29.1 1928 (skrivet för hand med blyerts och är något svårtolkat) och framtaget av H Nordvall Basarvarulager i Karlsborg. Historien om detta märke – och hur det hamnade i undertecknads ägo – är förhoppningsvis lika intressant som märket i sig. På framsidan är det bild på en sparkande fotbollsspelare och under står initialerna V.I.K. samt Vedum. Det är alltså fråga om Vedums Idrottsklubb, som levde mellan 1927 och 1931 (föregången av Vedums FK från 1923).  

Till saken. Någon gång i slutet av 70-talet gjorde nuvarande SISU-konsulenten i Vara, Jan Hermansson, en kassettinspelad intervju med en granne i Södra Lundby, Åke Gustavsson. Åke hade nämligen spelat fotboll i S. Lundby AIF, som existerade mellan 1931 och 1938. Jan var intresserad av att få höra om hur det idrottsliga gestaltade sig på den tiden. Åke berättade bl.a. att de cyklade till Backavallen i Längjum för att möta hemmalaget LIS, men de hade tagit fel på dag och fick cykla hem igen utan match. Så undrade Jan om inte föreningen hade något nålmärke. Svaret blev nekande. Då berättade Jan att han hade fått ett gammalt nålmärke av skollärare Bergström, som själv varit aktiv i såväl S.Lundby AIF som Vedums IK. Det var förresten Vedums IK:s nålmärke han hade fått.   

Här gör författaren ett abrupt slut på intervjun. Det förhåller sig nämligen så att undertecknad har erhållit inspelningskassetten – med rubriken: Fotbollsprat med Åke Gustavsson om S. Lundby AIF – av Jan Hermansson. Vid avlyssningen, c:a 20 år efter inspelningen, blev det en omedelbar reaktion för undertecknad vid pratet om ett gammalt nålmärke. Fanns det kvar? Snabbt på telefonen. Jo, det borde finnas kvar någonstans, meddelade Janne H, men var? Han hade byggt nytt hus, men kunde inte påminna sig att han tagit med sig märket. Alltså borde det finnas kvar i föräldrahemmet. Så småningom meddelade Janne Herman att han hittat märket i sin frimärkssamling, att det var av papp och att han gärna donerade det till Kålles Rekord-Magasin. Tack Jan för dessa idrottsligt värdefulla dokument! 

Artiklar

Artiklar

 

Idrottshistorien i Vedum är också intressant. Som nämnts upphörde Vedums IK 1931, efter att ha deltagit tre säsonger i Västgötaserien klass III E med en andra och två tredjeplaceringar som ganska bra resultat. Efter nedläggelsen sökte flera spelare lyckan hos IFK Emtunga, som vann serien och blev uppflyttade till Älvsborgsserien. Visst borde ett samhälle av Vedums storlek ha en idrottsförening, så därför bildades snabbt Vedums Bollklubb. Den nya klubben placerades i Alliansserien hösten 1931 (säsongerna var alltså höst-vår på den tiden), en blandad serie med A-och B-lag, där även IFK Emtungas B-lag ingick. När vårsäsongen 1932 inleddes fanns inte Vedums BK med i tablån – däremot Vedums AIS! Nej, det var inte fråga om något namnbyte. Vedums BK hade helt enkelt upphört att existera redan efter ett halvår! Orsaken – eller snarare orsakerna – till turbulensen i Vedum är så här i efterhand svåra att reda ut. Anledningarna var av den art att involverade ogärna pratade om det ens 50 år senare. Nu är alla bortgångna. Det ryktades om att strejkbrytare hade funnits med i bilden, men som sagt var ämnet alltför känsligt för några inblandade ännu 50 år senare för att ens omnämnas och ännu mindre klarläggas. 

Artiklar

Den 18 april 1932 bildades emellertid en ny idrottsförening: Vedums Allmänna Idrottssällskap, som övertog Bollklubbens inventarier och serieplacering under vårsäsongen. Till ordförande i VAIS valdes Sven Åkerblom – som samtidigt spelade för IFK Emtunga! Åkerblom var en av Vedumspojkarna som hösten innan gått över till Emtunga. Nåväl, Åkerblom återvände till Vedum och VAIS när de debuterade i Centralserien hösten 1932. Turbulensen i Vedum fortsatte dock. VAIS blev efter höstomgången uteslutna ur serien på grund av att ha använt en inte spelklar spelare (om det var ordförande Åkerblom eller inte förmäler inte historien). Laget hade då enbart tagit en ynka poäng. Klart är dock att Åkerblom återvände till IFK Emtunga till vårsäsongen 1933. Följande säsong 1933/34 deltog inte VAIS alls i seriesystemet. Fr.o.m. 1934 har det dock mestadels varit frid och fröjd och ordning och reda i VAIS, som 2007 firade sitt 75-årsjubileum som största idrottsföreningen i Vara kommun!

Vän av ordning undrar kanske hur undertecknad kan hålla reda på Åkerblom bort och fram och vice versa, eftersom det från Vedumshåll inte finns bevarat några protokollböcker för åren 1932-44. Visserligen omnämns Åkerblom i VAIS 50-årsjubileumsskrift 1982 som en av de stora spelarprofilerna som säker centerhalv och även som tränare, trots att han spelade såväl för N. Vånga BK, Tråvads IF och Magra IS under några år. Däremot finns inte nämnt något om hans olika turer i IFK Emtunga. De var förmodligen obekanta i Vedum vid tiden när jubileumsboken skrevs.

 Jo, då kommer vi in på en annan raritet, som till synes inte alls har något med idrott att göra. Det rör sig istället om en svart anteckningsbok med den handskrivna rubriken ”Sånger och visor för dragspel och orgel”, nedtecknat av Erik G. Larsson och daterad Emtunga den 15.1 1931. Efter ”Mordet i Götened”, ”Förbannelsen över Broxvik”, ”Mitt spelevärk”, ”Farmareflickan” och massor med andra handskrivna visor, återfinns i slutet av boken ”diverse mojs”, som Erik kallar sina nedtecknade idrottsliga minnen för. Där finns uppskrivet IFK Emtungas samtliga seriematcher med resultat fr.o.m. seriestarten 1927 och framöver 1930-talet. Även vänskapsmatcher finns med. Dessutom anges ordinarie laguppställningar för såväl höstsäsonger som vårsäsonger. Vissa positioner är garderade. Såväl kedjereserver som försvarsreserver finns dessutom noterade. För en som gillar idrottsstatistik är det en dröm att få ha tillgång till en dylik ”guldgruva”. Däri kan man följa några av nämnde Sven Åkerbloms ”tur- och returer”.

DOMARMATCH I SVANEHOLM

Denna episod härrör sig från någon gång under 70-talet. Vara Fotbollsdomarklubb hade fått inbjudan från sina kollegor i Mark om att spela en fotbollsmatch domare emellan. Platsen var Svaneholms idrottsplats en vardagskväll. Strax efter matchstart dök en granne till fotbollsplanen upp och undrade vad det var för ett förfärligt oväsen. Varas linjedomare upplyste honom om att det bara var en vänskapsmatch mellan två domarklubbar. Vanligtvis vill ju en domare ha tyst på plan, men om man släpper ut 23 domare samtidigt, så vill ju alla ikläda sig rollen som den bestämmande. Kontentan blir då naturligtvis en massa tjat vid varje situation och oändligt mycket mera diskussioner och mera högljuddhet än vid en ”normal” fotbollsmatch. Matchen slutade emellertid oavgjord, varför straffsparkavgörande fick fälla utslaget. Säga vad man vill om spelarnas individuella skicklighet, men skjuta straffsparkar kunde dom! Vid ställningen 11-11 höll Varadomarna en intern konferens. Mörkret började falla, kvällen började bli sen, man hade 10 mil hem. Jobbet väntade dagen efter och – inte minst – en bankett efter matchen. Man kom överens om att flott skänka hemmadomarna segern genom att näste straffläggare skulle skjuta utanför. Så skedde också och en gemensam bankett med kaffe och smörgås i allmän förbrödring domarkollegor emellan väntade. Varalagets målvakt råkade hamna vid samma bord som en motspelare han hade haft närkamper med under matchen. Tydligen hade det varit tuffa tag dem emellan. – Du ble änna litte pöcken på mäk, sa målvakten till sin motståndare. – Va säger han?, frågade den tilltalade Varas linjeman, som fick agera tolk. – Jo, han säger att du blev lite irriterad på honom under matchen. – Nä, det blev jag väl inte, svarade Markdomaren. – Jo, dä ble du vesst, dä, replikerade målvakten. – Nä, det blev jag inte alls. – Vesst va du pöcken. – Nädå, inte alls. – Jo, vesst va du dä. Markdomaren förnekade kategoriskt att han skulle ha varit irriterad på målvakten under matchen, men hade allt svårare att dölja sin irritation över pågående tjat om det hela. Ingen ville ge sig. Innan situationen blev pinsam fick Varas linjedomare gå emellan och utdela var sitt symboliskt gult kort. Så kan det gå när en samling domare möts!       

FYRA LITER BRÄNNVIN – ELLER SOCKERVATTNET  SOM GJORDE SUSEN

Något brännvin fanns givetvis inte med vid ovanstående bankett. Däremot har brännvinsflaskor en central plats i denna historia, som även den härrör sig på ”Marknivå”. Vi stannar kvar i Mark och förflyttar oss till Skene. Denna episod utspelade sig i början av 50-talet och vi låter ”Varas bästa vänsterinner”, Per-Olof ”Ola” Carlsson, som då deltog i Vara SK:s lag, berätta (episoden är hämtad ur ”En återblick … Vara Sportklubb 70 år 1926 -1996”): - En gång när vi var i Skene och spelade så låg vi i halvtidspausen utanför omklädningsrummet och flåsade. Det hade gått dåligt och vi låg under. Då kom en äldre man fram och hälsade och sa: ’ Det går inget vidare för er men för några år sen var ett Varalag här. De låg också under i halvtid, men i pausen drack de ur fyra liter brännvin och sen vann de matchen. Sicka pojkar det fanns i Vara på den tiden.’ Påpekas bör att Karin Siesing i Vara hade blandat till sockervatten i fyra litrar brännvinsflaskor och skickat med laget till Skene.

STRAFFSPARKEN  - DE DUBBLA MISSTAGEN

1963 gjorde Helås IF ett tillfälligt besök i Varaserien i Div. VII. Två år tidigare hade man hängt med i toppen av sexan. Som sagt blev det bara en sporadisk visit i sjuan denna gång. Vid en match mot Larvs FK råkade därvarande vänsterback ta fel på linje. När bollen passerat genom straffområdet, tog han upp bollen med hand i tron att det var sidolinjen som bollen passerat. Hur reagerade då domaren? Jo, han dömde straff, trots att bollen alltså befann sig utanför straffområdet! Straffsparken sattes stenhårt i mål och Helås IF vann matchen. Helås IF vann serien klart med sex poäng före just Larvs FK! De dubbla misstagen, såväl backens som domarens, hade således ingen absolut påverkan för seriens utgång.

LONGS GIF

Vid 100-årsjubileet för Västergötlands Idrottsförbund ansvarade undertecknad för utställningen ”Sport på slätta under 100 år”. Målsättningen var att få med så många idrottsföreningar som möjligt fördelat sockenvis. Det lyckades att få fram alltid något från de 24 socknarna i Vara kommun. En av de ”magraste” var Longs socken. En ynka suddig bild från ett träningstillfälle var vad som i bildväg lyckades få fram från Longs GIF:s historia, som inföll 1927 till 1943. Gymnastiken var huvudsporten de första åren, medan fotbollen först i början av 40-talet kom med som en sektion. 1940-41 hittas Longs GIF för första gången och då i Alliansserien, året efter i Varaserien, för att 42-43 befinns sig i Centralserien. Därefter blev det förmodligen nedläggning på grund av alla beredskapsinkallelserna. Trots den minimala kunskapen om föreningens historia – och att det var längesedan den försvann - undrade en person vid utställningstillfället varför det inte fanns någon Longtröja med i utställningen. Det visade sig finnas en hel uppsättning dräkter från Longs GIF skänkta till Skarstads Hembygdsförening. Numera finns en målvaktströja och en utespelartröja/byxor från Longs GIF c:a 1940 i Kålles Rekord-Magasin!

Artiklar

Målvaktsdräkt

Artiklar

Spelardräkt 

VARATRAKTENS FOTBOLLSALLIANS

Mellan åren 1941 och 1953 existerade Varatraktens Fotbollsallians i syfte att ta hand om de fotbollslag som Västergötlands Fotbollförbund inte mäktade med att organisera. Denna allians bildade ett eget seriesystem under förbundet. Som mest fanns tre divisioner. Dessutom anordnade man kombinationsmatcher, där behållningen tillföll ett konto för spelarskador. Undertecknad har åtta allianskalendrar i rad från 1943-44 t.o.m. 1950-51. Härmed görs en efterlysning på ytterligare allianskalendrar! Är det någon som kan komplettera?

Artiklar

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:05 Skribent: Mattias Ivarsson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info