Hoppa till sidans innehåll

Vara Volleybollklubb


Vara Volleybollklubb

Vara Volleybollklubb bildades den 23 november 1963 av ett gäng inbitna volleybollfantaster. De flesta hade varit verksamma inom Varabygdens 4H, och därigenom kommit i kontakt med volleybollen. Initiativet till bildandet togs av Bengt Karlsson, som så småningom blev generalsekreterare i Svenska Volleybollförbundet. 

På den tiden spelades volleyboll som en sommarserie utomhus. Träning och matcher bedrevs på Torsvallens kolstybb. När systemet lades om till vinterserie förlades aktiviteterna till Folkhögskolans gymnastiksal. Tillsammans med Tennisföreningen byggdes 1967 en plasthall för inomhusbruk. I denna hölls bl.a. Sveriges första junior-SM för damer 1967. Varas damjuniorer tog hem SM på hemmaplan och försvarade även titeln nästa år. Damerna gick även upp i högsta serien säsongen 67/68. Herrarna nådde hösta serien säsongen därpå.

1968 byggdes Alléhallen, som invigdes med SM-slutspel för damer. 1969 arrangerades en landskamp på herrsidan mellan Sverige och Japan. Landskampen var den första i en lång rad av internationella arrangemang som hölls i Alléhallen. 1969 arrangerades också den internationella volleybollturneringen, ”Galaxie Cup”. Det kom att bli en av Sveriges bästa turneringar med lag från hela Europa. Först 1993 fick turneringen läggas ner, på grund av att den blivit en synnerligen kostsam historia för Vara Volleybollklubb. Sammanlagt har klubben stått som värdarrangör för JSM, SM, NJM samt en rad nationella och internationella tävlingar.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:05 Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info