Hoppa till sidans innehåll

Piratens IF


Piratens IF - en ungdomsförening med intensiv men kort verksamhet

Piratens IF var namnet på en ungdomsförening som var mycket aktiv i Vara och på Varaslätten under några år i början på 1960-talet. Det var ett gäng grabbar i 14-15-årsåldern som bildade föreningen.

- Att föreningen kom till stånd berodde mycket på att det inte fanns någon förening i Vara som tog ungdomsidrott på allvar under den här tiden. Vi tog därför saken i egna händer och det blev full fart från början, berättar Bengt Andersson som var initiativtagare och Piratens förste ordförande.

Den 27 januari 1961 bildades Piratens IF hemma hos en av grabbarna. Ganska snabbt fick man en egen klubblokal på Södergatan. 20 kronor i månaden var hyran. Möbler och inredning släppte olika föräldrar till med och den första ordförandeklubban gjorde en av medlemmarna i slöjden.

10 sektioner
Det gick väldigt snabbt från början. Klubbmärke skaffades och den 18 april blev Piratens IF medlem i Riksidrottsförbundet. Första styrelsen bestod av ordförande Bengt Andersson, sekreterare Christer Andersson och kassör Hans Lager. Dessutom hade de unga idrotttsentusiasterna inte mindre än tio olika grenar igång redan från första sommaren. Följande sektioner med ledare var valda: ishockey Jörgen Karnevi, fotboll Hans Lager, skridskor Hans-Göran Persson, friidrott Bengt Andersson, bandy Erik fridefors, basket och handboll Benny Pehrson, tennis Reier Lind, badminton Jan-Erik Siesing, orientering Claes Andersson, bordtennis Ivar Boström. Planer fanns även på simning, men det blev aldrig sjösatt… 

Besegrade Elfsborg
Fotboll var ändå det som dominerade verksamheten från början. Första stora uppdraget blev att möta Elfsborgs pojklag i Borås. I en förmatch till det allsvenska mötet Elfsborg-Örebro vann de unga Varakillarna med 3-2. På hösten blev det returmöte på Torsvallen och även då segrade Piraten. Jan-Erik Siesing fick pokal för sina två mål och bäste man i laget.

1962 utspelade sig den verkliga dramatiken för Piratens IF. I kretsmästerskapet för pojklag avancerade Piraten till final och för motståndet där stod Magra IS. På bortaplan blev det 0-0 även efter förlängning. Returen i Vara slutade också oavgjord (1-1) trots ny förlängning. Avgörandet ägde rum på neutral plan (Nossebro) och där blev det förlust med 2-1. I SkLT-referatet står det bl a att ”Piraten fick klara sig utan strategen Ingemar Ohlin i finalen”.

I ett reportage i NLT från december 1961 beskrivs hur aktiv föreningen snabbt blivit. Från början var åldern på medlemmarna satt till 15-17 år, men på hösten 1961 togs beslut om att höja denna ytterligare några år. Antalet medlemmar var då 68. Det berättas också att Vara SK vid den här tiden fått upp ögonen på vad som hände på ungdomsfronten. Vi citerar NLT: ”Man kan lätt tänka sig vad detta skulle innebära för Vara SK om några år. Detta har också Sportklubben upptäckt varför man försiktigt antytt om inte Piraterna skulle vilja gå in i VSK:s ungdomssektion. Namnet skulle de få behålla. Ännu så länge anser man sig inom Piraterna inte vilja vara med om denna inlemning.” 

Mer friidrott
Även om det fanns många sektioner var det fotboll som dominerade. Efter närmare två började fotbollen fungera i Vara SK och därför beslutades att det istället skulle satsas på friidrott i större utsträckning. Ivar Olsson  - som var rektor på Yrkesskolan i Vara – engagerades som tränare. Det var också under en period både bredd och bra resultat från de unga piraternas sida.

De ambitösa krafterna i Piratens IF var på alerten på många sätt. Den store domarprofilen Curt Liedberg kom och berättade om sin karriär och särskilt från en resa till Ryssland där han dömt en internationell toppmatch.

Dåtidens friidrottsstjärna nummer ett Dan Waern kom också till Vara och gav såväl träningstips som att han berättade om sina framgångar på världens friidrottsarenor. Väldigt många Varaungdomar samlades vid detta tillfälle.

- Så här i efteråt kan man väl utan att skryta säga att vi hade fin bredd på verksamheten med tanke på att vi alla var så unga och oerfarna, säger Bengt Andersson. 

Lurade på pengar
För att få hjälp med föreningen som växte på olika sätt engagerades en äldre person för att hjälpa till på olika sätt med kontakter. Det visade sig dock efter ett tag att föreningen blev lurade på pengar som samlats in på olika sätt.

- Att vi blev bedragna ekonomiskt av en idrottsprofil som många såg upp till kändes förstås tufft. Det var nog det som tog död på Piratens IF lite tidigare än vad som annars varit fallet, säger Bengt.

Det viktigaste kanske ända var att Vara SK på allvar förstått vikten av att ha en riktig ungdomsverksamhet. Allt sedan dess har ju VSK vuxit ut till en klubb med mycket stark satsning på ungdomar.

- Trots allt var ju Vara SK klubben i hjärtat för många av oss. Vi unga killar lärde oss ändå säkert en hel del under den tid som vi höll igång Piratens IF, kommenterar Bengt. 

Bildade allians
Bengt Andersson fick för övrigt blodad tand när det gällde att skapa nya idrottsorganisationer. Han tog nämligen 1964 som reporter på Skaraborgs Läns Tidning initiativet till bildandet av Varaslättens fotbollallians.

- Det var inspirerande att samla de olika fotbollsklubbarna på Varaslätten i en organisation. Glädjande nog finns Alliansen kvar än i dag och det känns väldigt kul, säger Bengt.

Uppdaterad: 30 DEC 2013 16:17 Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info