Hoppa till sidans innehåll

Fyrunga IF


Fyrunga Idrottsförening

En idrottsklyscha lyder: ”Bollen är rund”. I Fyrunga undrade man i stället –”Sa vi ta den runde bôllen ida”? Föreningen, som ägde en rund matchboll och en vind träningsdito, hette Fyrunga Idrottsförening och bildades den 16 maj 1941. I styrelsen ingick Sten Grönqvist, Nils Kullberg, Rolf Sjögren och Anders Svantesson.

  På Stommen spelades hemmamatcherna de första åren. Ombyte skedde i ladugården. 1943 hade föreningen med idogt arbete iordningställt en ”riktig” fotbollsplan på Håkan-Larsgården åt Badenehållet till. Som såväl omklädningsrum som dusch fick en närbelägen kanal fungera. När kanalen rensades hette det att ”klubblokalen var under renovering”.

  Seriedebuten skedde i Longs Pokalserie, sedan följde spel i Kvänums reservserie och vidare i Varatraktens alliansreservserier. Vid en uppgång till den högre Varaserien, konstaterade Nils Kullberg –”Ja´ sa säja sum det ä, pôjka. Vi spelar i för hög serie”. Det blev två säsongers spel i Varaserien för Fyrunga IF, den sista utan att man kom sist. I seriens sista omgång ställde inte FIF upp utan lämnade w.o. till grannen Tråvads B-lag. Sedan var ett decenniums fotbollsspelande i Fyrunga över. Det sista året hade man enbart 10 betalande medlemmar.

  Helt slutspelat var det dock inte för alltid i Fyrunga. Under 1970- och början av 80-talen hade Fyrunga ett framgångsrikt korplag, som dessutom spelade uppvisningsmatcher. I det

senare sammanhanget drog man sig tillbaka obesegrade.

 Fakta Fyrunga IF: 1941-1951. Dräkt: rödvit randig tröja och blå byxor. Röd tröja och svarta byxor. Någon serieseger förekom inte.

Följande artiklar rör Fyrunga IF:

Herrfotboll - lagbilder

Historien om Fyrunga IF av Lars Johansson

Uppdaterad: 27 DEC 2013 10:00 Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info