Hoppa till sidans innehåll

Dubbelmatchen Tråvads IF och Larvs FK

30 DEC 2017 11:40
2014 jubilerar två grannföreningar – Tråvads IF och Larvs FK.
  • Uppdaterad: 03 JAN 2018 18:54

DUBBELMATCHEN 

 2014 jubilerar två grannföreningar – Tråvads IF och Larvs FK. Sedan 2012 har de båda föreningarna en gemensam fotbollssektion. Något problem med ett nytt matchställ var det inte, eftersom båda lagen haft blåvita färger. Om man går tillbaka i historien, finner man dock något av ett omaka par. I fotbollsseriesammanhang har de båda föreningarna enbart mötts vid några få tillfällen. Där har Tråvads IF varit storebror och oftast legat ett par serie högre i systemet. Först på senare år har det s.a.s. varit jämt skägg mellan representationslagen. Inom Tråvads IF har satsningen i stort sett varit koncentrerad på fotboll, medan Larvs FK satsat lika mycket resurser på bordtennis som fotboll.

 TRÄFF MED TRÅVADS IF

Vara Idrottshistoriska Sällskap hade stämt träff med representanter för Tråvads Idrottsförening på Ängevi idrottsplats fredagen den 23 maj med anledning av TIF:s stundande 70-årsjubileum. Träffen var en ”förmatch” till fotbollsmatchen i Div. V mellan Tråvad/Larv och Lidköpings Akademi ett par timmar senare.  

Om det inte hade varit för en obetald räkning, hade Tråvads IF istället kunnat fira 90-årsjubileum nästa år. Första versionen av Tråvads IF bildades 1925, men som var vilande under andra världskrigets beredskapstid. 1944 hade ett nytt gäng planer på att starta upp den  idrottsliga verksamheten igen, men man hade  ingen plan: den gamla Lidavallen i Gammaltråvad var upplöjd. Dessutom fanns en obetald faktura. Det yngre gänget ville inte börja med en skuld. Därför bildades helt enkelt en ny förening med samma namn!

 Ordförande Mikael Lidén (själv gammal Larvbo) hälsade välkomna och berättade om sina nio år som ordförande i Tråvads IF. Bilbingon är ju en viktig finansieringskälla, där man samarbetar såväl med Larvs FK som med Vedums AIS. Fotbollsmässigt har Larvs FK de tre senaste säsongerna varit sammanslaget med Tråvads IF på seniorsidan. På ungdomssidan kom samarbetet till stånd redan 1991.

 Ordföranden i Vara IHS, Carl-Owe Johansson, hade sammanställt ett diagram för Tråvads IF:s serieplaceringar i fotboll genom åren. Diagrammet skänktes som gåva. På kurvan kunde man uttyda att Tråvads IF varit en rejält svängig förening. Inte mindre än 12 seriesegrar fanns   noterade, men det borgade dock inte för stabilitet. Toppen infann sig 1977, när man för första och enda gången spelade i Div. III. Med fog kan man påstå att Tråvads IF varit ett av Varaslättens bästa fotbollslag. Hela sju säsonger har TIF toppat ”rankinglistan” över slättlagen.

 Även om fotbollen har stått i förgrunden, har det även funnits andra sektioner i TIF: bandy, ishockey, gymnastik, bordtennis, friidrott och orientering är andra sporter som i kortare tidsperioder haft egna sektioner.

 Efter kaffe och tårta begav sig församlingen ut i det fina vädret på en ”nostalgitripp” med Ängevis 60-åriga fotbollsplan på ena sidan och Hagavallens 68-åriga dito på motsvarande sida. Första stoppet gjordes vid den gamla omklädningspaviljongen, som under sin verksamma tid saknade såväl elektricitet som varmvatten. Däremot fanns en handpump och egen brunn. I hemmalagets kabyss fanns ett grönt skynke upphängt. Där bakom fick domaren göra ombyte. Bakom skynket kunde han givetvis inte undgå att höra alla kommentarer beträffande hans insats. 

 Kommentarer och episoder flödade givetvis även från de församlade inspektörerna. Hur såg TIF:s startelva ut vid premiären på Ängevi 1954? Hur blev resultatet när TIF blev kretsmästare i Vinninga samma år? Jo, efter 5-5 vid full tid vann Tråvads IF med 7-5 efter förlängning. Chauffören, som inte var det minsta idrottsintresserad, gick under hela matchen runt i skogen och täljde säljpipor. Vad lyder Ängevis publikrekord på? Jo, 1.100 när Örgryte IS kom på besök 1977 i Svenska Cupen. Kommer ni ihåg när Erling Carlsson gjorde mål direkt efter avspark i Främmestad 1968?

 Ja, så går resonemanget när Vara Idrottshistoriska Sällskap anordnar träffar.

 
LARVS FK
Larvs hed har i många århundraden varit en historisk samlingsplats – inte minst var det platsen för Västgötaherrarnas upprorsförsök mot Gustav Vasa 1529. 

Vad idrott beträffar så blev det först 1934 en organiserad plats i sammanhanget. Då bildade nämligen ett gäng i socknens östra utkanter Larvs FK. Samma år iordningställdes den första fotbollsplanen på en ljunghed – Hedavallen. Premiärmatchen mot S. Lundby skedde en kvalmig och åskfylld dag mitt i höbärgningen. Svett, sol och bränd ljung gjorde spelarna oigenkännbara. Först efter ett dopp i Larvaån kunde spelarna identifieras.

Hösten 1934 startades seriespel med fyra lag: förutom Larvs FK deltog Längjums IS, S. Lundby och IFK Emtunga B-lag. Så stora serieframgångar för Larvs FK genom åren finns inte noterade. Mestadels har man harvat (”Köp en harv från Larv” var under en epok en gångbar slogan) i de lägsta serierna, men det har alltid rått ett gott kamratskap och på den nya idrottsplatsen Hedensborg har man byggt en imponerande anläggning: förutom den stora klubblokalen inte mindre än sex fullstora fotbollsplaner (fem gräs- och en grusplan). Dessutom en ungdomsplan. Anläggning torde sakna motstycke åtminstone i Västergötland.   

Även om det var som en renodlad fotbollsklubb den bildades, tillkom andra sektioner såsom allmän idrott och inte minst bordtennis inom Larvs FK. Låt oss koncentrera oss på bordtennissporten.

 På ett hemmagjort bord av spontade brädor inleddes bordtennisen i Larv som en sektion inom Larvs FK. Platsen var församlingshemmets källare och årtalet 1947. Två kvällar i veckan fick man utnyttja lokalen fram till kl. 21. Sträng kontrollant var prosten Linder.  Trots att det inte blev så mycket bevänt med träningen, anmälde man två lag till seriespel säsongen 1947/48. Nästkommande säsong beslutade Larvs FK att utesluta bordtennisen i klubben. Det blev därför ej heller något seriespel.

 1949 invigdes idrottsplatsen Hedensborg och till den införskaffade omklädningsbaracken flyttades bordtennisbordet. En bordtennisklubb bildades: Larvs BTK. Därmed deltog man åter i seriespel med två lag. När bygdegården blev till flyttades verksamheten dit. Där medgav utrymmet två bord och under 1950-talet kom bordtennisverksamheten igång på allvar. Drivande kraft var Lennart Björklund. Säsongen 1955/56 blev extra framgångsrik. A-laget vann Div. V, medan såväl B- som C-lagen kom tvåa i sina resp. serier.

 Av och till hade bordtennisklubben fått bidrag av LFK, men 1963 uppgick klubben i Larvs FK som en bordtennissektion. Säsongen 1966/67 blev klubbens livligaste verksamhetsår så långt. Då införlivades nämligen ett antal spelare från tidigare jämnspelta rivalen Längjums BTK, vilket gjorde att konkurrensen hårdnade och att man fick en enorm bredd. Hela fem seniorlag anmäldes till seriespel, varav tre vann sina resp. serier. Dessutom fanns ett seriespelande pojklag, en egen klubbserie med sex pojklag, samt en intern korpserie med tio lag. För att få bättre plats för verksamheten hyrdes även Längjums bygdegård, som dessutom utnyttjades vid matcher.

Hösten 1970 stod Larvs FK:s nya klubblokal vid Hedensborg klar, vilket givetvis blev ett stort lyft för bordtennisverksamheten. Nu kunde hela verksamheten samlas på ett ställe, man disponerade egna lokaler där borden i stort sett fick stå uppe hela säsongen. Ungdomsverksamheten blomstrade och alltid något av seniorlagen vann årliga seriesegrar. Larvs FK blev ett högst respekterat namn inom bordtennisdistriktet och har så förblivit. Verksamheten i klubben är i skrivande stund livligare än någonsin!       

 Konstateras kan, i denna ”dubbelmatch”, att även intresserade Tråvadsbor spelat bordtennis i Larvs FK. Ja, spelare bosatta i Tråvad har faktiskt dominerat såväl i A-laget och som klubbmästare under många år.

 Larvs FK firar således 80-årsjubileum 2014. Vara IHS anordnade en träff med Larvs FK 2009 lagom till 75-årsjubileet. Speciell gäst var nuvarande ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Karl-Erik Nilsson. Läs på hemsidan om träffen.

 Carl-Owe Johansson

Vara IHS

Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info