Hoppa till sidans innehåll

Invigning av (K)ållympiastadion

12 MAJ 2012 00:00
Fredagen den 6 juli 2012 blir det stor invigning av (K)ållympiastadion i Tråvad! Ingen mindre än löparlegendaren Dan Waern kommer att förrätta invigningen. Allmänheten är välkommen! Framåt kvällen kommer OS-Rekordbandet att framföra musikaliska alster inom rock- och countrygenren.
  • Uppdaterad: 09 JAN 2018 10:24

Inför olympiska spelen i Stockholm 1912 gick uppdraget att rita en olympiastadion till arkitekten, västgöten och skaraborgaren Torben Grut (född i Tun 1871). 100 år senare har en annan västgöte och skaraborgare (undertecknad) byggt en modell i skala 1:100 efter Gruts ritningar. Således återfinns nu en modell av Stockholms olympiastadion i Kålles Rekord-Magasin i Tråvad. Kan man verkligen ”flytta” en modell från Stockholm till Tråvad så där utan vidare?  Borde den inte hamna i Torben Grutsalen i Stadions innandömen? Eller på något museum i huvudstaden? Eftersom modellen är byggd efter ritningar av en västgöte, torde det inte vara några större problem. Nu kommer ju modellen ”hem i själen”. För säkerhets skull har modellen fått ett ”hemmanamn”: Tråvads (K)ÅLLYMPIASTADION. 

I den officiella redogörelsen för Olympiska spelen i Stockholm 1912 återfinns alla kostnader för byggandet av stadion. Därför bör kostnaderna för modellbyggnationen även redogöras i denna ”officiella” tidskrift. Kostnaderna kan emellertid anses som försumbara. Inköp begränsades till köp av tandpetare att användas till flaggstänger (överskottet kan nyttjas för sitt ursprungliga ändamål). Största kostnaden gick till färgpatroner för kopiering av drygt 200 flaggor i skalenlig storlek. Varje flagga kopierades i sex ex. för dubbla sidor. Trots det får den totala kostnaden anses som helt försumbar. 

Trupperna står redan redo för invigningen! Invigningen av modellen är planerad till hundraårsdagen av OS-invigningen. Den skedde den 6 juli 1912. Fredagen den 6 juli 2012 blir det stor invigning av (K)ållympiastadion i Tråvad! Ingen mindre än löparlegendaren Dan Waern kommer att förrätta invigningen. Allmänheten är välkommen! Framåt kvällen kommer OS-Rekordbandet att framföra musikaliska alster inom rock- och countrygenren.


Carl-Owe Johansson

Skribent: Mattias Ivarsson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info