Hoppa till sidans innehåll

Träff i Längjum 2005


Vara Idrottshistoriska Sällskap har haft en träff med representanter för idrotten i Längjum under gemytliga former. Det är många år sedan det förekom tävlingsmässiga idrottsutövningar i bygden, men episoder finns bevarade i minnena. Under t.ex. 50-talet sjöd den idrottsliga verksamheten såväl sommar som vinter. Mestadels var det manligt ”bollsparkeri” på Backavallen, men även töserna deltog i aktiviteterna genom att spela handboll.

I Längjum har det funnits fem idrottsliga föreningar. Redan 1908 bildades Längjums Skytteförening, som då höll till i Gäran. 1911 byggdes en skyttebana i Östbäck. Där pågick verksamheten ända tills föreningen upphörde 1971.

I en gammal historik kan man läsa följande: ”Redan vid seklets början fanns här en sammanslutning av idrottsgrabbar som gick under namnet Längjums IF. I blå-gul tävlingsdress utkämpades mången minnesvärd dust vid Backa”. 1928 avsomnade slutgiltigt gamla Längjums Idrottsförening. Fyra år senare, 1932, samlades några idrottsintresserade pojkar åter på Backa och beslöt att bilda en ny förening. Den fick namnet Längjums Idrottssällskap. Till att börja med var det enbart fotboll på programmet. De två första åren var det fråga om enbart vänskapsmatcher, men 1934 kom seriespel igång. Representanter för fyra föreningar: Larvs FK, S. Lundby AIF, IFK Emtunga B och Längjums IS hade ett möte i Längjums smedja, där man beslöt att bilda en fyrlagsserie. Längjums IS premiärvann. Kommande år utökades serien och fick då namnet Vara Pokalserie. Undan för undan anslöt sig ytterligare föreningar. Längjums IS tog tre andraplaceringar i rad. 1938-39 spelade LIS för första året i Västergötlands Fotbollsförbunds seriesystem, närmare bestämt i Centralserien. Sedan kom krigsåren med de många beredskapsinkallerserna, vilka vållade klubben stora bekymmer. Det primära var att få fullt lag. Så blev det även fortsättningsvis med spel i Varatraktens Fotbollsallians serier.

1951 satsade man för första året på ett pojklag. Ryggraden byggdes på pojkar födda 1939. Det blev rejält med stryk i början, men allteftersom pojkarna växte till sig kom framgångarna. Tre år i rad – 1953, 1954 och 1955 – vann LIS Kvänumortens pojklagsserie. Tre år senare spelade det ”förväxta” pojklaget som A-lag klubbens andra säsong i Västergötlands distriktserie, Skaraserien. Vad som sågs som början på något stort slogs emellertid i spillror. Militärtjänst och benbrott blev ödesdigert. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt reservmaterial att sätta in. Förutsättningar för en fortsättning saknades. Det samspelta laget skingrades, men man föll i alla fall med flaggan i topp. 1958 blev sista säsongen för Längjums Idrottssällskap.

I alla blygsamhet introducerades bordtennis på programmet 1948, som en sektion i LIS. Man höll till i skolans slöjdsal. Bordtennisbordet fick snedställas och hyvelbänkarna staplas. Den nyuppförda bygdegården gav dock helt andra förutsättningar. 1952 bildades en specialklubb, Längjums Bordtennisklubb. Aktiviteterna i bygdegården blev enormt framgångsrika för klubben, som satsade hårt på ungdomen. Förutom tre eller fyra seniorlag fanns såväl pojk- som damlag under något år. Resultatet lät inte vänta på sig. Vissa säsonger tog tre seniorlag hem sina resp. serier och sammanlagt under åren blev det totalt 12 seriesegrar. I de prestigefyllda Laskemästerskapen gjorde emellanåt LBTK rent hus på titlarna. Avflyttningen blev dock slutligen märkbar. Den kalla och snörika vintern 1966 besegrade s.a.s. LBTK. Ett samgående med ”ärkerivalen” Larvs FK blev ett faktum. I LFK har dock Längjumspojkar utmärkt sig väl genom att ta hem c:a 20 klubbmästerskap.

En förening finns fortfarande i verksamhet: Längjums Gymnastikförening, som firade 40-årsjubileum under fjolåret (bildad 1964). Verksamheten är förlagd till Larv skolas gymnastiksal.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:25 Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info