Hoppa till sidans innehåll

Årsberättelse 2007


VERKSAMHETSBERÄTTELSE FRÅN VARA IDROTTSHISTORISKA SÄLLSKAP.

”Lag” och ”trä” har varit två nyckelord för Vara IHS under året. Det började med årsmötet den 8 mars i Vara Sparbankens hörsal, där lagvise juristen Rolf Eriksson från Brämhult förkunnade lagråd. För oss på Varaslätten är Rolf mest känd som en briljant, elegant och emellanåt nonchalant försvarsspelare i Tråvads IF och det var mest från sin aktiva idrottskarriär Rolf Eriksson berättade minnen. Det idrottsliga fick ge vika för en civil karriär som jurist, men kombinationen fotboll-juridik kom bra till pass i Borås, där Rolf varit delaktig i IF Elfsborgs framgångsrika satsning på senare år - inte minst som konsult.

Den 18 juni hölls bokafton på innerplan i Kålles Rekord-Magasin. Föremålet för träffen var boken om Västgötalagen. Det visade sig dock vara lika mycket olag som lag i innehållet. Det hade varit att rekommendera att de lokala sällskapen s.a.s. fått ta lagen i egna händer och faktagranska.  På mötet beslöts i alla fall att närmare beskåda ett av lagen, nämligen IF Elfsborg. Återigen kontaktades juristen Rolf Eriksson, som ordnade med biljetter och guidad visning på Borås Arena inför matchen IF Elfsborg mot Helsingborgs IF den 25 augusti.

Den 12 december var ett ”träningsläger” förlagt till anrika Mossbrotts idrottsplats. Träningen gällde kommande 100-årsjubileum och temat för kvällen var därför: ”Sport på slätta under 100 år på en kväll”. Ciceron i minnenas galleri var nyblivne 80-åringen Karl-Erik Öman, som i högsta grad varit delaktig i uppbyggnaden av såväl Mossbrott som IFK Emtunga i flera avseenden. Karl-Erik var med och spelade i inte mindre än sju divisioner, med snudd på en åttonde. Dessutom deltog Karl-Erik aktivt såväl med installationen av elljus på Mossbrott som aktiv på planen vid elljuspremiären 1953. Det idrottshistoriska sällskapet hann bara med första halvlek av de 100 åren på Mossbrott, men det träningen räckte långt!

Museet Kålles Rekord-Magasin har varit ett väl frekventerat besöksmål för grupper under året – dock ej några idrottshistoriska sällskap. Nytt för året är en Västgötaavdelning, som kommer att byggas ut kommande år – inte minst med 100 idrottsprofiler från landskapet tillverkade i trä. ”Träningen i trä” är långt kommen!

I tidningen ”Westgötarnas idrottshistoria” har två artiklar handlat om Erik Karlsson, dubbel världsmästare i veteranorientering. Erik beskrev själv senaste gången, medan Klas Karlsson stod för den andra artikeln. Bengt Andersson berättade om tillkomsten av ungdomsföreningen Piratens IF i Vara i början av 60-talet.

Under årets har Vara IHS bestått av följande styrelse: Ordförande Carl-Owe Johansson, v. ordförande Jacob Johansson, sekreterare Sven-Olof Johansson, kassör Per-Gunnar Lindberg. Övriga ledamöter: Bruno Arvidsson och Sten-Yngve Wernebratt. 

Uppdaterad: 21 DEC 2013 18:12 Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info