Hoppa till sidans innehåll

Kålles Rekord-Magasin 2013

16 JUN 2013 15:24
Vårt museum Kålles Rekord-Magasin har öppnat för säsongen. Vart år är ett nytt år med nya utställningar och diverse förändringar. 2013 är givetvis inget undantag.

  • Uppdaterad: 10 JUN 2018 10:35

För att bredda sortimentet öppnas nya avdelningar. Den mest fashionabla är onekligen en kunglig avdelning. Carl XVI Gustaf firar ju 40-årsjubileum som kung i år! För att uppmärksamma detta har profilerade träfigurer, föreställande samtliga kungar och drottningar från Gustav Vasa och framåt, sågats ut och målats med stass. Det är fråga om 21 kungar och två drottningar. Vidare har ett stamträd för Bernadetteätten målats upp. På trädet återfinns inte mindre än 97 porträttmålade ättlingar till Karl XIV Johan (inkl. honom själv och drottning Desideria) – från Karl XIV Johan till Estelle!

Den kungliga avdelningen är placerad i ”Kamp Kålle”, d.v.s. i samma uthus som övriga 220 historiska träfigurer är placerade. Det blir alltså en förstärkt historisk avdelning, som kompletterats ytterligare med porträttmålningar av Sveriges 20 första statsministrar.

En smärre tillbyggnad av museet har gjorts. Som vanligt behövde det dock varit dubbelt så stort. Tillbyggnaden gjordes för att få plats med tre rum: ett allrum med gamla arbetsredskap inomhus såsom spinnrock, symaskiner o.dyl. Ett kök med en järnspis och gamla föremål. Det tredje rummet innehåller en skolsal bl.a. med tre gamla skolbänkar. I skolbiblioteket kan man verkligen proppa sig fullmätt med kunskap! För att förstärka museet som ett konstmuseum finns här mängder av förnämliga teckningar och målningar gjorda av skolelever.

Ytterligare ett bibliotek har iordningställts. Då är det fråga om ett tidningsbibliotek. Främsta anledningen därtill är en stor samling av förstanummer av diverse tidningar som kom ut mellan 1889 till början av 2000-talet.

Detta museum är till stora delar ett skapande museum. Mycket eget arbete görs – för eget och förhoppningsvis även för besökarnas nöje. Här följer en uppräkning av nyproducerat, målat bildmaterial: Utmärkelsen Årets idrottskvinna från 1950 och framåt, 100 rock- och schlagersångare, 20 klassiska svenska landslagsmål i fotboll.

I övrigt har stora förändringar i museet gjorts för att skapa mer luft och utrymme. Det innebär bl.a. att utställningen om alla porträttmålade landslagsmän i fotboll under 100 år, som under hela 2000-talet upptagit fyra väggar i fotbollsrummet, blivit nedtagen och placerad på skärmar. Det går ju att bläddra!

För sjunde året i rad blir det musikunderhållning live. Rekordbandet gör sitt årliga framträdande den 28 juni. Denna gång under rubriken: ”Kongarock”!

Sidorna Avdelningar & Utställningar och Historien om Kålles Rekord-Magasin är uppdaterade med årets nyheter.


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info