Hoppa till sidans innehåll

Fler profilsidor

13 MAR 2013 00:00
Ytterligare 24 lokala idrottsprofiler finns nu med i vårt arkiv och går att läsa om.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2018 10:35

Einar Larsson, Larvs FK. Einar var lagledare för Larvs FK:s A-lag i 27 år. Under 17 av dessa år var han dessutom med i huvudstyrelsen som ledamot.  

Helge Svantesson, Längjums BTK, Längjums IS, Tråvads IF och Larvs FK. Helge Svantesson innehade sekreteraruppdraget i LBTK under hela dess historia, d.v.s. mellan 1952-1966. Var dessutom aktiv som spelare – flertalet av åren i A-laget – och ungdomstränare. 1957-58 var Helge ordförande i Längjums IS. Efter föreningens nedläggning fick Tråvads IF nytta av Helges kunskaper som sekreterare under fyra år. Helge Svantesson organiserade ”BT-ringen” 1969-71 representerande Larvs FK.

Olof Karlsson, Längjums IS, Längjums BTK och Varakorpen. Olof Karlsson var Längjumsidrottens drivande kraft under 50- och 60-talen. Olof Karlsson var ordförande i LIS första hälften av 1950-talet. Dessutom var han lagledare såväl för A-laget som för pojklaget. I LBTK var han ordförande under hela dess verksamhetsperiod, 1952-1966. Därefter ansvarade Olof Karlsson för bordtennis i Varakorpen under många år.

Leif Wallentinsson, Längjums IS, Längjums BTK, Tråvads IF. Leif Wallentinsson var aktiv i fotboll och bordtennis i de båda Längjumsklubbarna. I Tråvads IF gjorde han sig bemärkt som legendarisk lagledare för A-laget mellan 1962 och 1981.

Erling Carlsson, Tråvads IF. Erling debuterade redan som 12-åring i TIF:s B-lag (två mål i debuten). I A-laget spelade han som explosiv och målfarlig kedjespelare mellan 1955-1969. Erlings mål i Främmestad 1968 är klassiskt. Via petning gjorde Erling mål från mittcirkeln direkt efter avspark. 1971 tränade Erling Carlsson IFK Emtunga till serieseger i Div. VI och 1976 Tråvads IF till sin enda serieseger i Div. IV och efterföljande spel i Div. III.

Ragnar Eklund, Tråvad. Bilracerföraren Ragnar Eklund tävlade i banracing åren 1959-1973. Under åren fick Ragnar många framskjutna placeringar. Bästa året var dock 1969, då han blev SM-vinnare i klass 4 grupp trimmad, samt tvåa i klass 1 trimmad. Ragnar använde samma bil i båda klasserna med byte av såväl motor som hjul mellan tävlingarna. 

Gilbert Leverin, Skogslunds IF. Legendarisk och mångårig lagledare för Skogslunds IF, som efterlämnat många episoder.


Ulf Andersson, Vedums SSK. Ulf Andersson tävlade, liksom sin far Rune, i olympiskt trapskytte. Båda tävlade f.ö. samtidigt i landslaget och blev nordiska mästare i lag 1969, 1970 och 1971. Ulfs största individuella framgång kom 1972 med seger i en stor internationell tävling i Rostock, DDR.

Robert Andersson, Vedum. Robert Andersson började motionera på allvar ”på gamla dar”. Det resulterade i inte mindre än 50 marathonlopp i löpning och ett otal Vasalopp på skidor. I löpning tävlade Robert för Solvikingarna i Göteborg och i skidor för Ryda SK.

Bert Kroon, Tråvads IF. Bert kom från Edsvära, där han bl.a. deltog i teaterverksamhet och inte minst i föreningen som anordnade de legendariska festerna vid Vättesmad. I Tråvads IF blev han en stor tillgång som ungdomsledare och allmän idéspruta. Som exempel kan nämnas att det var Bert Kroons idé att starta ”Äggcupen” 1972, ”Tjejcupen” 1981 och att starta tips- och bingopromenader på Backavallen i Längjum (start 1976). När Varaortens Ungdomsallians bildades 1979, var Bert Kroon given i styrelsen. Hans utsågs även till seriekommitténs ordförande och skötte ensam alla serietabeller för ungdomslagen under många år.

Bengt Pettersson, Håkantorps IS. 1950 kom Bengt Pettersson med i styrelsen för Håkantorps IS. På den vägen fortsatte det under resten av HIS-färden. Bengt blev kort och gott Mr. HIS. Det berättas att HIS fick göra en extra fest för att få in till telefonräkningar som Bengt ringt för. Men det lönade sig. Bengt fixade det mesta. T.o.m. ”Åby” Ericson lyckades Bengt ordna som föredragshållare på en julfest. Det var alltså under ”Åbys” tid som förbundskapten. Förutom att fixa förbundskaptener och andra prominenta idrottsstjärnor till Håkantorps julfester, är nog Bengt Pettersson mest stolt över ”sina” tjejer i HIS.

Kjell Larsson, Vedums AIS. Försvarsspelare i VAIS som värvades till IF Heimer. Återkom till VAIS såväl som spelare som tränare. Ordförande 2003-04. Erhöll Västergötlands fotbollförbunds förtjänstmedalj i guld 2013.

Birgitta Eng, Vedums AIS. Vedums meste damfotbollsspelare genom tiderna. Birgitta har t.o.m. fått en cup uppkallad efter sig: Bengan cup. 1998 startade Bengan cup, en cup för enbart tjejer. Första året deltog 26 lag. Bengan cup har sedan utvecklats genom åren.

Gunnar Hedström, Vedums AIS. I början av 50-talet var Gunnar Hedström aktiv fotbollsspelare i VAIS. Därefter ställde han upp som ungdomsledare och lagledare för VAIS´A-lag. 1963 blev han dess ordförande och innehade den posten till sin hastiga bortgång 1977. Till hans minne instiftades utmärkelsen ”Årets Vaisare”, som allt sedan 1977 utdelas vid årsfesten varje år till någon person som gjort en värdefull insats för klubben.

Sven-Åke Carlsson, Vedums AIS. Mångårig spelare i VAIS. 1969 tillträdde han kassörsposten, som han fortfarande innehar. Har erhållit Västergötlands fotbollförbunds förtjänstmedalj i guld.

Hans Carlén, Vedums AIS. Hans Carlén är den största talangen i bordtennis, som VAIS har fostrat. 1951 deltog Carlén i Rikstävlingen, där han placerade sig som sexa bland Sveriges alla juniorer. Samma år kvalificerade han sig för deltagande i SM, men fick avstå på grund av att klubben inte hade råd att skicka honom.

Bengt Andersson, Vara (numera Skara). Den Varafödde Bengt Anderssons största meriter ligger inte på det aktiva idrottsliga planet, även om han var lovande även där. Nej, han är främst ihågkommen för sin initiativförmåga som organisatör och journalist. På den 17-årige Bengt Anderssons initiativ startade Varaalliansen i fotboll 1964 till förmån för en fond för skadade spelare. Varaalliansen har genom åren inbringat ansenliga summor och har tjänat sitt syfte på ett förträffligt sätt. Bengt Andersson initierade även Varakorpen 1965.

Kurt Gustafsson, Helås. Kurt Gustafsson var målvakt i Helås IF. Gick sedan över till grannen Arentorps SK. Därifrån värvades Kurt till Sandvikens AIK i Div. II 1965. Debutsäsongen blev sensationell. Kurt Gustafsson blev ordinarie målvakt och SAIK hamnade på andra plats i norrtvåan endast två poäng från kvalplats och Kurt imponerade i målet. Nästa säsong blev laget också tvåa. Kurt Gustafsson deltog som målvakt i premiärmatchen för Varaalliansen 1964 (då representerande ASK), men var utlånad från SAIK vid en senare alliansmatch.

Stefan Svensson, Vara. Bordtennisdomare. Det är ytterst ovanligt att ledare och domare får Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld. Stefan Svensson fick den medaljen 2007 för mångårig utmärkta insatser för svensk idrott som tävlingsdomare i bordtennis och styrelseledamot i Västergötlands bordtennisförbund. Dessutom som ordförande i tävlingssektionen. Stefan har haft domaruppdrag i ett 20-tal länder. Bl.a. har han dömt tre damfinaler i EM och en VM-semifinaldubbel. Som kuriosa kan nämnas att Stefan sparat bollar från stora turneringar och daterat dem. Ett 60-tal daterade bordtennisbollar finns till beskådande i Kålles Rekord-Magasin.     

Bo Björkman, Magra. Via Folkhögskolan i Vara hamnade Bo Björkman i våra trakter. Hans fotbollskunnande uppmärksammades och det blev närmast slagsmål mellan grannklubbarna för att få ta del av hans tjänster. IFK Emtunga var snabbast (han bodde hos en syster på Önumstorp). Efter någon säsong gick han över till Vara SK. Via militärtjänst i Stockholm hamnade Björkman i Djurgårdens IF. Bo Björkmans snabbhet och framfusighet gick hem även i Div. II och Allsvenskan. Sammanlagt gjorde Bo Björkman 24 allsvenska matcher och åtta mål.

Allan Karlsson, IFK Emtunga. Allan Karlsson var den verklige stöttepelaren och veteranen i IFK Emtungas fotbollslag under 1930- och 40-talen. I slutet spelade han t.o.m. i A-laget tillsammans med sin son Tore. Efter avslutad karriär blev Allan lagledare för det unika IFEK-lag som klättrade flera divisioner i seriesystemet.

Tore Karlsson, IFK Emtunga. När epitetet ”bäste spelare i IFK Emtunga genom tiderna” kommer på tal, nämns först och främst namnet Tore Karlsson. Även hans far Allan förekommer i diskussionen. Det tyder på goda arvsanlag. F.ö. spelade de båda tillsammans i A-laget någon säsong. Den gänglige Tore hade stor spelförståelse och en bössa av rang. Minst två långskott går till historien: En frispark på långt håll avgjorde hemmamatchen mot sedermera seriesegrande Vänersborgs IF 1957/58. Kanonskottet mot allsvenska GAIS vid en elljusmatch hösten 1958 är en annan klassiker. Den rutinerade GAIS-målvakten Leif Andersson lär ha drömt mardrömmar om det långskottet i krysset. Dessutom var Tore Karlsson straffspecialist. På tal om arv, så har det blivit ytterligare två generationer på Mossbrott, båda dock som målvakter. Tores son Sören Toresson blev matchhjälte genom att rädda en straff i en seriefinal 1971, vilket resulterade i serieseger för IFK Emtunga. Tore var då lagledare. Sörens son Daniel blev också en gedigen målvakt i IFEK så småningom.

Göran Hermansson, Edsvära IK. Trots aktivt spel i Edsvära IK, är det ändå som administratör och dokumenterare av Edsvära IK:s historia Göran Hermansson har sin givna plats bland idrottsprofiler på Varaslätten. Inte mindre än tre mastiga jubileumsskrifter har Göran Hermansson sammanställt om den trots allt lilla föreningen EIK. Det är ett mycket imponerade jobb som han har lagt ner. Resultatet är överväldigande!

Allan Welander, Norra Vånga. I slutet av 1940-talet tog Allan Welander initiativet till bildandet av Kvänumsortens pojklagsseriefotboll. Denna tävlingsform varade i c:a 30 år. 1979 ersattes den av Varaortens ungdomsallians. Efter Allan Welanders bortgång instiftades ett pris: ”Allan Welanders minnespokal”. Fr.o.m. 1984 har den årliga utmärkelsen tillfallit en förtjänt ungdomsledare. Förste ledare att utmärkas blev Lennart Björklund, Larvs FK. 2009 upphörde Varaortens ungdomsallians, för att ingå och administreras av Västergötlands Fotbollförbund. Därmed upphörde även utdelning av ”Allan Welanders minnespokal”. Pokalen med inskrift av samtliga bemärkta ungdomsledare och domare finns att beskåda i Kålles Rekord-Magasin.     

Ytterligare lokala idrottsprofiler finns det att läsa om här.

Skribent: Mattias Ivarsson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info