Hoppa till sidans innehåll

BT-Ringen

06 MAR 2011 00:00
Vi var 120 personer som fick kallelse om att infinna oss i den eller den bygdegården måndagen den … Nej, det var inte fråga om att försvara riket eller så, utan det handlade om något så ovanligt som ett individuellt seriespel i bordtennis. Det hela utspelade sig för drygt 40 år sedan.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2018 10:35

Vid ett möte i klubblokalen, Fåglum, i januari 1969 mellan bordtennisklubbarna inom 0512-området (nuvarande Essunga och Vara kommuner utom det nordöstra hörnet av Vara, som har riktnummer 0511), beslutades att en ”serietävling” skall anordnas för spelare inom det aktuella området. En omgång beräknas spelas per månad. ”BT-ringen” är uppdelad i femton grupper med åtta spelare i varje. 

Efter varje spelomgång flyttas de två spelare som hamnat längst ner i sin grupp ner till närmast under följande grupp. De två överst placerade flyttas upp en grupp. Vid upprepad w.o. utesluts spelaren från tävlingen. Avgift per omgång är 1 krona och betalas till första namnet på listan i respektive grupp. Denne har även hand om redovisning och matchprotokoll. Matcherna kan spelas i vilken ordning som helst. Om två eller fler spelare från samma klubb deltager i samma grupp möts dessa först. Matcherna spelas i bäst av tre set. Spelarna dömer respektive matcher. 

Första omgången i BT-ringen för grupperna 1-9 spelas måndagen den 17 februari och för grupperna 10-15 måndagen den 24 februari. Spelplats anges inom parentes för respektive grupp: 

Grupp 1 (Arentorps föreningshus): S Magnusson, Fåglum, L Larsson 1, d:o, L Niord d:o, J Olsson, d:o, A Johansson, Vedum, H Å Sjökvist, d:o, E Hallberg, Larv, F Mood d:o. 

Grupp 2 (Emtunga bygdegård): H Svantesson, Larv, B O Uvesten, d:o, B Andersson, Tumleberg, L Larsson II, Fåglum, G Andersson, d:o, L Stenkvist, Vedum, P Määttänen, Essunga Södra BTK, B G Andersson, Fåglum. 

Vi nöjer oss med uppräkningen av de två första grupperna och konstaterar först och främst att Fåglum var dominanter inom området. Vidare kan konstateras att några spelare fortfarande – 2010 - i högsta grad är aktiva och förmodligen håller samma klass som 40 år tidigare! Nämnas kan också att alla mötte alla och att inga lokaler hade fler än två bord. Det blev alltså ordentliga genomkörare och sena kvällar. 

Några föreningar är namngivna. Vilka övriga bordtennisklubbar fanns det 1969? Ryda SK, Essunga IS, Arentorps BTK, Vara SK, IFK Emtunga, Elings BTK och Naums BTK var också representerade i BT-ringen.  

Undertecknad rangordnades i grupp 6. Det vill således säga att jag ansågs tillhöra den övre medelmåttan, men ändå inte bland de 40 bästa. Naturligtvis var det en omöjlig uppgift att rangordna alla rättvist – det gällde ju att spela om det, att bevisa sin rätta klass. Mest nöjd var jag med att grupp 6 placerats på min hemmaplan i Längjums bygdegård, där jag spelat i tio år (först sju år i Längjums BTK och sedan tre år i Larvs FK, som även tränade och spelade matcher i Längjum). 

Längjums bygdegård saknade det mesta av moderniteter. Något vatten fanns inte över huvud taget, så att duscha var det inte tal om. Vid festarrangemang körde vaktmästaren dit en 50-liters mjölkflaska med vatten på cykelkärra. Ombyte skedde säkrast uppe på scenen, eftersom det andra alternativet, i köket, vanligtvis fanns möss (en Edsvärabo fick gnagmärken på sin konfirmationskostym en gång). Besökarna möttes i farstun av en lång blodrand, intorkad i trägolvet (en olyckshändelse som undertecknad i högsta grad var orsaken till). Men – å andra sidan – hade bygdegården den bästa belysningen av alla. I taket längs med bordtennisborden fanns ett rör med smålampor, som gjorde att man såg bra även på distans. Vanligtvis fanns de där gröna ”gresalampera”, som enbart belyste bordet. I Längjum var ljuset däremot specialgjort för bordtennis! 

På hemmaplan var det inget snack om saken - jag sopade till alla övriga och gick obesegrad genom premiäromgången. Grupp 5 väntade – även den i Längjum! Samma visa. De övriga fick kämpa om platserna 2-8. Debuten i grupp 4 skedde i Ryda bygdegård. Visserligen fanns det såväl omklädningsrum som dusch, men det ekade så i källarlokalen och så sprang det ständigt skidlöpare ut och in. Trots en kraftig förkylning hängde jag med nöd och näppe kvar i gruppen. I Arentorp, Tumleberg och Vedum bevisade jag min rätta klass: jag var nummer 27 i rangordningen! Således nummer tre i klass 4. Den avslutande omgången spelade jag i Larvs bygdegård. Vi var bara tre deltagare (varvid de andra bägge besegrades). Den snörika vintern 1970 påverkade förmodligen intresset negativt för många, men det två säsonger långa individuella seriespelet hade antagligen ändå spelat ut sin roll. Summeringen för min del: det roligaste jag varit med om i bordtenniskarriären!      

Carl-Owe Johansson
Vara IHS


Carl-Owe Johansson

Skribent: Mattias Ivarsson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

 

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Tråvad Kållegården
534 91 Vara

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info