Hoppa till sidans innehåll

Vara Tennisförening


Vara Tennisförening

1924 bildades Vara Tennisförening. Tennis var då mer en socitetssport, där herrarna spelade i vita långbyxor och damerna i vita kjolar. När Varas Mr. Tennis, Allan Eriksson, började spela på 40-talet, införde han kortbyxor i denna ”förnäma” sport. Allan var aktiv i en massa andra idrotter också och där spelade han alltid i kortbyxor. Trots kritik fortsatte Allan att gå på i kortbyxorna även i tennis. 

Tennisbanan var förlagd till Badhusparken. 1966 byggdes ytterligare en bana, som invigdes av gamle storspelaren Sven Davidsson. I början av 1970-talet uppfördes en plasthall för inomhusspel. I mitten av 1970-talet var tennisintresset enormt i Vara. Vara-mästerskapet spelades i massor av olika klasser. Ett år samlades 128 deltagare i klassen om Folke Fredins Vandringspokal (lika många deltagare som i Grand Slam med Wimbledon i spetsen!). 

Vara TF hade en blomstrande ungdomsverksamhet, som under hela 1980-talet gjorde att Vara hörde till de bättre klubbarna i Västergötland. Niclas Weishag, Varas klart främste spelare genom tiderna, vann bland annat ”Lyckornas Elittävling” två år i rad (samma tävling som Björn Borg tidigare förlorat en final i). 

I lagsammanhang vann Vara TK sin största framgång när A-laget gick upp i Div. I 1989. Vara var ytterst nära att gå till final i ”Handdukcupen”, som innehöll lag från hela södra och västra Sverige. Under 90-talet spelade Varas H35 flera år i Div. I, d.v.s. i den högsta serien. 

När Cylindahallen invigdes 1983, uppvisningsspelade Niclas Weishag mot Tomas Högstedt från Mariestad, som vid denna tidpunkt var rankad runt nummer 30 i världen och veckan innan varit ytterst nära att slå världsettan John McEnroe. 

Artiklar som rör klubben:
Allround-Allan av Carl-Owe Johansson. 

Vara Tennisförening

Vara Tennisförening

Vara Tennisförening

Vara Tennisförening

Vara Tennisförening

Vara Tennisförening

Vara Tennisförening

Vara Tennisförening

Ungdoms DM i Vara.

Mer om dem på deras egna hemsida: Vara Tennisförening

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:05 Skribent: Carl-Owe Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

BIDRA TILL HEMSIDAN?
Om du har artiklar, bilder, statistik eller annat om din ort eller förening som du kan och vill bidra med så är detta oerhört välkommet! Hellre lite än inget alls. Allt inskickat material publiceras. Kontakta 

Jacob Johansson 
073-5970082
This is a mailto link

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Kållegården 1
534 92 Tråvad

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info