Hoppa till sidans innehåll

Årsmötet 2009

09 MAR 2009 00:00
Den 5 mars 2009 höll Vara Idrottshistoriska Sällskap sitt årsmöte i Föreningssparbanken Skaraborgs hörsal i Vara.
  • Uppdaterad: 09 JAN 2018 10:36

Vara Idrottshistoriska Sällskap har hållit ett välbesökt årsmöte i Sparbankens hörsal under värdskap av Per-Gunnar Lindberg.

Till styrelse valdes Carl-Owe Johansson (ordförande), Jacob Johansson, Sven-Olof Johansson, Bruno Arvidsson, Per-Gunnar Lindberg och Sten-Yngve Wernebratt med Jan Hermansson och Bror Jonsson som ersättare.

Ur verksamhetsberättelsen kan nämnas att sällskapet haft två träffar – dels i S. Lundby, där Sven-Åke Ekblom, Jan Hermansson och Lars Larsson berättade om idrotten i S. Lundby. I brist på idrottsplats förekom de flesta idrottsliga aktiviteterna i JUF:s och Vara-korpens regi. En elitidrottsman är dock fostrad i Lundbyandan: löparen Sven Lundgren, som blev svensk mästare på 5.000 m. 1958 och även deltog i Stockholms-EM samma år.

Höstmötet för Vara IHS var förlagt till Ryda, där en imponerande skidutställning från dåtid till nutid förevisades i bygdegårdens källarvåning, som skidklubben disponerar. Bror Jonsson gjorde en titt i backspegeln beträffande Ryda Skidklubb, där även orientering och friidrott varit tunga idrotter – ja, t.o.m. producerat två världsmästare: Erik Karlsson, dubbel veteranvärldsmästare i orientering och Einar Nordin trippelvärldsmästare vid veteran-VM i löpning. Hans Källström svarade för återblickarna i den nyligen 75-årsjubilerande Helås IF.   

Antalet medlemmar i Vara IHS är 78 och nyligen har sällskapet fått egen hemsida, som Jacob Johansson ansvarar för.

Efter årsmötesförhandlingarna var det dags för filmförevisning. Gäst var ordföranden i Westgöta Idrottshistoriska Sällskap, Tommy Wahlsten från Skövde. Wahlsten visade en unik film om 14 svenska fotbollsproffs i Italien från hösten 1950. Av de i filmen presenterade proffsen finns enbart två kvar i livet. De bor, kuriost nog, på samma gata i Jönköping – Ivar Eidefjäll och Stig ”Vittjärv” Sundqvist.

Tommy Wahlsten gjorde statistik till underhållning i den efterföljande pratstunden och visade imponerande kunskaper i idrottshistoria i allmänhet och fotbollshistoria i synnerhet.

Dryga 35 medlemmar deltog i årsmötet.

Fler foton från årsmötet 2009 finns att se härSkribent: Jacob Johansson


Välkommen till
Vara
Idrottshistoriska Sällskap

och
Kålles Rekord-Magasin

BIDRA TILL HEMSIDAN?
Om du har artiklar, bilder, statistik eller annat om din ort eller förening som du kan och vill bidra med så är detta oerhört välkommet! Hellre lite än inget alls. Allt inskickat material publiceras. Kontakta 

Jacob Johansson 
073-5970082
This is a mailto link

 

Besök sedan 180720 

Postadress:
Vara Idrottshistoriska Sällskap
Carl-Owe Johanssonm, Kållegården 1
534 92 Tråvad

Kontakt:
Tel: +4651214012
E-post: This is a mailto link

Se all info